Даниел Лорер: Защо Борисов продължава да говори за евросредствата като негови лични

1
Поредна порция неистини от ГЕРБ
Поредна порция неистини от ГЕРБ Снимка: Свободна Европа (RFE/RL)

Поредна порция неистини от ГЕРБ

Защо Бойко Борисов продължава да говори за евросредствата като негови лични, пита министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер чрез публикация във Фейсбук профила си, чрез която отговаря на твърденията на ГЕРБ, определяйки ги като „поредна порция неистини”.

Противно на твърденията им, намаляването на средствата по българския План за възстановяване не е свързано нито със забавено изпращане, нито с това, че Борисов не е на власт, а само и единствено с актуализация на данните на европейската статистическа служба за икономическите щети от СОVІD за страната.

За нас и други европейски страни, данните на Евростат за пандемичната 2020 г. показват, че икономическият спад е по-малък от очакваното и размерът на общите средства по Плана беше актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията. Корекцията на плановете на всички държави е заложена в регламента за програмата за възстановяване NextGenerationEU.

Това е истинската причина средствата за България и за още страни-членки, като Белгия, Франция и Унгария, да бъдат намалени.

Според Лорер по-важните въпроси са други:

- Защо Борисов продължава да говори за евросредствата като негови лични, които да „спира“ и да „пуска“?

- Защо ГЕРБ поставят под риск целия ресурс по Плана, който ще подпомогне с грантове и финансови инструменти българските малки и средни компании?

- Защо ГЕРБ блокира работата на НС и не иска да бъдат приети реформите, които съпътстват осъществяването на Плана?

Необходими са реформи в Закона за обществените поръчки, в Закона за противодействие на корупцията, изменения в нормативната уредба във връзка с подаване на сигнали за нередности и други важни закони, свързани с по-прозрачна бизнес среда и намаляване на корупционните практики.

Така "отговорната" опозиция целенасочено саботира изпълнението на Плана, възпрепятствайки възможността средствата да достигнат най-бързо до българските фирми и да бъдат инвестирани в икономиката ни по ясни правила!

Нещо повече, докато някои говорят, други работят. Министерството на иновациите и растежа вече обяви за обществено обсъждане първата процедура по Програмата за икономическа трансформация към Плана за българския бизнес. Процедурата за „Технологична модернизация“ с бюджет от 260 млн. лв. ще подкрепи малки и средни компании с грантови средства, за да повишат ефективността на производствените си процеси и да намалят разходите си”, пише Даниел Лорер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Пу, да ти ЕПМ!
    Откога пък евреин милее за нещо друго, освен за собственото си материално благополучие? И тоя чифутин е същия като Сюлейман Пусси – още помним оня (да пукне, дано!) какви големи *благини* ни сътвори! Само си спомнете кой е предал Христос за 30 сребърника!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари