Данаил Ковачев: Познаването на миналото ни е ключ към утвърждаването на непреходни ценности

0

В Разград откриха изложба, посветена на Националния ни празник 3-ти март

Инициативата се провежда под надслов „Архиви на свободата“ и обединява експонати от фондовете на музеи и културни институции в областите Разград и Търговище. Мероприятието бе организирано от Областните администрации в двата града, а сред гостите на събитието беше и областният управител на Русе Данаил Ковачев. „Специфичното на тази изложба е, че тя показва малко известни факти за решаващи битки, водени в региона, които са изиграли ключова роля в освобождението на редица градове в Северна България“, заяви Ковачев. Според него подобни инициативи имат много висока добавена стойност, защото те действително възпитават подрастващите в родолюбие. „Изучаването на историята и познаването на миналото ни е ключ към утвърждаването на непреходни ценности, които са част от приноса ни към общата европейска култура“, допълни областният управител.

Експозицията включва няколко десетки пана със старинни фотографии и документи, свързани с Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи битките за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, осигурен от разградската Художествена галерия. Духът на времето е подплатен от оригинални старинни оръжия и икона от фонда на Регионален исторически музей – Разград. Интересен акцент от предоставените от Държавен архив – Търговище материали е тематичното табло с надслов „Хем ни беше страшно, хем гордо!...“, посветено на търговищенеца Пеньо Колев – Бомбето – сградостроител, майстор-ръководител при изграждането на паметника на връх Шипка, съобщават от областната администрация.

Изложбата, чийто идейни организатори са заместник областният управител на Разград са Ивелина Игнатова и областният управител на Търговище Гергана Цонева, ще може да бъде разгледана до 7 март във фоайето на държавната институция в лудогорския град. Ивелина Игнатова каза, че ще се радва, ако изложбата провокира размисли за свободата и родовата и общностна памет. От своя страна Гергана Цонева отбеляза, че Освобождението е брънка от историята ни и копнежа на българите за свобода.

Събитието започна с рецитация на стихотворение на разградския поет и журналист Дулинко Дулев и на „Аз съм българче“ от ученици от Основно училище „Васил Левски. Сред първите посетители на историческата изложба бяха момичета и момчета от Центъра за ученическо техническо и научно творчество. На събитието бяха и наследници на опълченци от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Другарю Ковачев, бъди така добър да си по-обстоятелствен и да кажеш каква е актуалната версия на миналото ни/ми. Питам, защото през годините се направиха няколко ревизии на това минало. Няма да се изненадам ако най-съвременната версия е, че група храбри тюлени, начело с Гинеколожката са освободили България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари