Да ти отнемат книжката на границата за неплатени глоби - това го няма никъде

2
Паричната санкция е много тежка спрямо санкциите в ЕС
Паричната санкция е много тежка спрямо санкциите в ЕС Видео: Bulgaria ON AIR

Нова система по граничните пунктове проверява за неплатени глоби към "Пътна полиция" 

При установяване на задължения водачът трябва да заплати на място глобата, иначе не може да премине границата.

Стига се и до отнемане на шофьорската книжка. Целта е превенция на жертвите по пътищата. Заговори се и размера на санкциите за нарушения.

Председателят на Българското обединение на шофьорите - Христо Радков, заяви пред "Денят ON AIR", че размерът на глобите за нарушения по пътищата не е нисък, а напротив - висок.

"Паричната санкция е много тежка спрямо санкциите в ЕС. Имаме и санкция за отнемане на книжка, както и сваляне на номера на границата - това никъде го няма", посочи Радков.

Българското обединение на шофьорите ще отнесе до адвокати въпроса за това правомерно ли е отнемането на книжки по границата за неплатени глоби.

"Санкцията, която дължим, е за административно нарушение. Ние сме придобили свидетелството за управление на МПС на изпит", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Радков санкцията от 300 лв. за преминаване на червен светофар не е толкова малка, но и преминаването на червено не е основна причина за жертвите по пътищата.

"Не изглежда много ниска санкцията. Според статистката на МВР, след на преминаване на червен светофар няма толкова загинали. В нашия закон не е забранено преминаване на червено. В момента всеки средностатистически юрист може да ви измъкне от подобно наказание. Минаването на червено е глупаво, но вследствие на него няма толкова произшествия", обясни той.

Христо Радков заяви, че последните промени в Закона за пътищата няма да намалят жертвите на катастрофи, а ще отворят вратички за корупция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари