Да те убият с... българска пенсия!

6
Предизборна лютеница за всички пенсионери! Е, поне това ще има...
Предизборна лютеница за всички пенсионери! Е, поне това ще има...

Предизборна лютеница за всички пенсионери! Е, поне това ще има...

По две допълнителни бурканчета и два бонус-хляба е добавката към менюто на старите хора у нас – общо 6 лв.

Средната пенсия ще се увеличи с... цели 6 лв.! А токът ще се повиши за пореден път с 3,5 %. И отоплението. И водата. И тези увеличения стават по 2-3 пъти в годината. Така е от десетилетия. Цените скачат ли скачат... доходите кретат ли кретат..., пишат от Движение ДНЕС.

Това нашите пенсионери не ги касае. Защото те от години обличат по няколко жилетки под якето вкъщи, докато спят под три юргана и се молят... това да им е последната зима. Зловещо. Палят свещи, за да не използват лампата. Къпят се само в неделя, ако има нужда. Могат да ядат и много, и малко... Могат и да не ядат изобщо. За онези, които до днес живяха под прага на бедност, след УВЕЛИЧЕНИЕТО ще продължат да гледат нагоре… към дъното. Като корабокрушенци. Без сал, без сламка дори...

Средната пенсия тази година ще достигне абсолютните 386,27 лв.! Представяте ли си!?

Не е без хич. Можеше и нищо да не мръдне нагоре, но пък нали някой трябва да гласува… Младите не могат да ги спрат да напускат, но старите могат да ги крепят и да стоят тук. На глюкоза. И обещания. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на... цели 132,74! Ако се отчете инфлацията, реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки. Иначе казано - 2 лева!

132 ,74 лева…! По 4 лева на ден – това е дажбата на стотици хиляди български пенсионери! С тези пари възрастният човек трябва да се нахрани, да си плати сметките, да си купи лекарства. С 4 лева на ден не можеш да си позволиш дори и... смъртен акт да извадиш, а за погребение години трябва да събираш... Смъртта – невъзможна, колкото и животът е възможен.

Почти като геноцид.

Адът все едно се намира някъде тук на земята. Все едно е тук у нас, в България...

Вместо да мислят за ниските пенсии на милиони хора, управниците в хор скандират: „От 1-ви юли 43 000 пенсионери, чиито изплащани тавани на пенсиите в момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да получават техните действителни размери.“

Ура! 43 000 сигурни гласа. Най-надеждните.

Иначе високите пенсии на ченгета, политици, държавна администрация, полковници и генерали – разбирайте всички, които освен да клатят крака, друго не са правили и не могат да правят, ще станат още по-, по-високи. И щат не щат ще ги „закарат“ краката до урните, за да решават... съдбата на останалите няколко милиона пенсионери, които вече не ги държат нозете..., пък и не са с тези свръхвисоки пенсии!

Това е социалната политика на ГЕРБ – най-вече гордеещи се като строители на уж модерни, но разбити пътища и магистрали, с отнети за жалост стотици животи. И винаги и всеки път няма пари за болните деца... Е, как за старите хора да остане?

Но обещават. Важно е да чакаш, да се надяваш! През 2016-та година патриотичните политици гарантираха 300 лв. минимална пенсия. Три години по-късно обяснението на лидера Валери Симеонов е: „По въпроса защо не сме изпълнили обещанието си, крайно време е да разберете, че когато се управлява коалиция, трябва да се съобразяваш с по-големия партньор." Ха сега, разбрахте ли?! ГЕРБ и за това са виновни!

И докато топката с парите на възрастните хора като горещ картоф се прехвърля между патриоти и ГЕРБ, България на концлагер за пенсионери едва ли не заприличва все повече от ден на ден.

Европа не познава такова падение. Светът е установил принцип за пенсия – 70 % от заплатата. У нас процентът обезщетение за цял живот труд никога не е бил повече от 35 %.

Но изглежда според управниците ни, не са заслужили бащите и майките ни! Който си има родители, да си ги гледа. Нали? Но как? Младостта и трудоспособността в България са синоним на емиграция. Достойнството започва там, където свършват родните граници.

А изборът е безпощаден – моите деца или моите родители...

И така старите хора остават на мизерното държавно благоволение.

Има нещо ужасяващо в тази математика. Пенсионерите са поставени на колене. Но внимание – не за подаяния! Те едва ли не по принуда просят за онова, което им се полага!

При средна заплата от около 850 лева средният работник внася за пенсия около 150 лева месечно. Това прави около 1800 лева годишно. За 40 години трудов стаж в пенсионната си сметка има около 80 000 лева. Какво се случва с тях? При унизителна пенсия от 300 лв., пенсионер на 65 години трябва да доживее до 87, за да изтегли всичко от вноските си. Но с 300 лв. на месец да живееш 22 години не просто не е възможно – не е хуманно. Болезнено трагично е.

Средно в България мъжете живеят до 70, а жените до 76 години. Това се равнява на около половината вноски за пенсия. А какво се случва с останалите – по 40 000 от мъж и по 60 000 от жена?!?

Осем бивши комунистически държави от Централна и Източна Европа са членки на ЕС повече от 10 години. Всички те все още пълзят към европейските стандарти. Ние лазим. Да влезеш в демократичен съюз не е достатъчно. Развитите икономики привлякоха надеждните кадри. А някои от бившите соц. държави, вместо да развиват демокрацията и социалното благоденствие, утвърдиха авторитарния си режим. Както у нас.

Под маската на добри намерения и идеални цели, разбира се. Под лъскавата обвивка на евро-инвестициите, народът, особено възрастните хора... изгниват. Фактът, че младите бягат, а старите едва преживяват, доказва утвърдената и безотказно работеща политика – колкото по-беден и страдащ е един народ, толкова по-зависим и манипулируем е.

Отчаянието е враг на волята. Бедността е брат на глупостта.

Бойко е находчив. Далновиден и властен. Видя как Доган води стадото етнически турци към урните, хвана гегата и започна да дресира овцете. Вдигат пенсиите с два лева, а тока с три. От година на година тоягата играе все по-уверено.

А ние – все по-стресирано и дресирано – гласуваме. За гибелта си. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари