Да се върнат табелките "Образцов дом"

0
Да се направят правилници за вътрешния ред във всяка кооперация, за да спрат междусъседските войни
Да се направят правилници за вътрешния ред във всяка кооперация, за да спрат междусъседските войни

Да се върнат табелките от соца „Образцов дом”, както и да се направят правилници за вътрешния ред във всяка кооперация, за да спрат междусъседските войни.

Това предлагат от Асоциацията на домоуправителите в Бургас, съобщава "Монитор". Така комшиите ще имат мотивация да поддържат не само своето жилище но и кооперацията. Освен това с приети от саамата етажна собственост правила комшиите ще решават по-лесно споровете, аргументират се от асоциацията.

„Няма смисъл от въвеждането на каквито и да било вътрешни правилници във всяка кооперация, а още по-малко на табелите „Образцов дом”. В Закона за етажната собственост са разписани ясни правила, които само трябва да се спазват. Последната промяна в закона за забраната за остъкляването на балконите бе стъпка в положителна посока”, коментира за изданието, председател на Националната асоциация на домоуправителите в България Мартин Димитров.

Сметките за парно и ток, събирането на таксите за общите помещения и течовете от банята на съседа и чистотата в кооперациите и жилищните блокове – това са най-честите причини за избухването на междусъседски войни. В ябълка на раздора се превръщат дори барбекюто или кацата със зеле на терасата, коментираха домоуправители. Така се стигна до абсурдни ситуации, след като съсед бе прогонен от съкооператорите за неплатени сметки за вход в Русе.

В Пловдив пък етажна съсобственост осъди съседи заради неплатени общо 20 лева за чистачка за два месеца. Решението е на пловдивския съд и според него виновното семейство трябва да плати още общо 400 лева разноски по делото. Заинатилите се да не плащат двама съседи дължали по 10 лева за януари и февруари 2015 г. плюс законната лихва. Сумата от по 5 лева на месец за член на домакинство била определена с решение от януари 2015 г. на общото събрание на живеещите в блока и отивала за поддържане на общите части на сградата. Миналия януари и февруари те отказали да платят 20-те лева и срещу тях били изкарани първоначално заповеди за изпълнение. Тъй като обаче длъжниците възразили, от етажната съсобственост се принудили да предявят исковете по реда на чл. 422 от ГПК. Според съдебния състав в правомощията на общото събрание е да определя размера на паричните вноски за различни разходи по общите части на сградата, а собствениците на апартаменти са длъжни да изпълняват тези решения. Така районният съд е категоричен, че всеки един от съпрузите дължи своите 10 лева за двата месеца на съседите си, като освен тези пари ще трябва да плати и всички разноски в исковото и заповедното производство.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари