Да се изготви списък с лекарства, които дават фалшиво положителен тест за наркотици

0
Омбудсманът отбелязва, че познаването на лекарствата значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат
Омбудсманът отбелязва, че познаването на лекарствата значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат Снимка: БГНЕС

Омбудсманът отбелязва, че познаването на лекарствата значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат

Да се изработи списък с лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. Това предлага омбудсманът проф. Диана Ковачева в писмо до министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и на вътрешните работи Калин Стоянов.

Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, предлага проф. Ковачева.

Тя отбелязва, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване.

Според омбудсмана приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Тя допълва, че в това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример посочва нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана.

Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивира тест за наркотици“, изтъква омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава, че препоръката ѝ в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно да има превенция на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, които биха дали положителен резултат при полевите тестове, както и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Списъка
    Давам 1-вият медикамент. Кардиостад.Четете листовките.
  • 3
    3
    фена на Путин
    ПОДГОТВЕТЕ ЧИТАВИ ДРЕГЕРИ ЗА РЕАЛНО ДРОГА. СТИГА СТЕ ШИКАЛКАВИЛИ. И ако имам нужда от това в списъка, какво, да си хвърлям книжката в кофата или да си продавам колата, защото ще ми я гепи меверето ли ? Лаборатории във всеки един областен град с професионални екипи, които вадят резултати до няколко дни максимум. Най-ново поколение дрегери а не списъци с лайна. Запретвайте ръкави американски нищожества.
  • 5
    2
    Данчо-ментата и компания
    Един прост съвет -НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ СИ КУПУВАЙТЕ СКЪПИ КОЛИ В булгаристан, защото талибаните във властта ще ви ги вземат... а вие ще останете с пръст в уста.
  • 10
    1
    Селския фелдшер
    Тази женица защо да не си вземе един консултантски екип? Защото предлага глупотевини. Какво да правим? Да описваме търговските марки на лекарства ли? Че то всеки месец излиза по едно ново. Антибиотична молекула се синтезира всяка седмица. Най прост аспирин в някаква комбинация ще ти направи фалшив тест. Сменете тестовете!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари