Да направиш добро, когато сърцето ти плаче от мъка

1
Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация
Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация Снимка: БНТ

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на най-голямата спешна болница у нас "Пирогов". Близките на 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, взимат тежкото, но благородно решение да помогнат на чакащи в листата за трансплантации у нас. С дарените сърце, бъбреци и черен дроб, днес четиримата реципиенти гледат с благодарност и надежда към утрешния ден, предава БНТ.

Светослав Йорданов: "Официално, като се знаеше какъв ми е проблемът, живях 5 години и периодично някой ме погребваше."

Докато едно обаждане не променя живота му напълно. Чернодробната трансплантация, направена от проф. Такоров и екипа на ВМА, продължава повече от 6 часа.

"Без нея въпросният пациент едва ли щеше да преживее до края на годината. В следоперативния период първите дни основно се доминират от риск от кървене или тромбоза на артерията. В по-късния период доминират усложненията, свързани със жлъчните пътища. Тези пациенти напълно се реабилитират в обществото и те могат да функционират като нормални хора", обясни проф. Ивелин Такоров, началник на първа хирургия във ВМА.

Нещо болки, проблеми?

- Нямам никакви болки.

- Добре. Ходиш, движиш се?

- Да.

- Чувстваш се добре, много добре.

Преди да стигне до този момент обаче Иван прекарва на хемодиализа близо 8 години - три пъти седмично по четири часа.

Иван Иванчев: "Отпаднал се чувствах, уморен, най-вече кръвното много вдигах, гадене по някой път, тежко, много тежко."

За щастие, изненадващо обаждане и одобрение за бъбречна трансплантация затварят страницата на този период от неговия живот.

- Не можеш да го осъзнаеш какво ти се случва.

- И сега гледаш напред към сбъдване на мечтите?

- Да, на мечтите. Имам мечти занапред за семейство, за деца и да се чувствам по-добре.

"За 12 дни направихме 4 трансплантации от двама донори от "Пирогов". Надяваме се тази тенденция за увеличаване на донорите да продължава, за да може да има повече хора, които да стигат до спешни трансплантации. Това наистина е победа над смъртта", каза д-р Катина Стойчева, уролог в УМБАЛ "Лозенец".

"Да помогнеш е нормално човешко нещо, обаче когато ти си си загубил и то най-близкото ти нещо и в този момент тези хора намерят сили и кажат да, искам да помогна, това е свръхчовешко", каза д-р Христо Христов, координатор на донорската ситуация в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Да направиш добро, когато сърцето ти плаче от мъка. Защото знаеш, че благодарение на решението, което взимаш днес, няколко души виждат смисъл в утрешния ден.

Светослав Йорданов: "Сега каквото и да кажа ще бъде много малко. Тези хора, просто ми трябва малко време да поукрепна и искам да се запозная с тях. Те решиха съдбата на много хора."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари