Да избягаш втори път от ада: Оцелели при Холокоста се евакуират от Украйна в Германия

1
За някои е "особено предизвикателство" да емигрират в държавата на някогашните нацисти
За някои е "особено предизвикателство" да емигрират в държавата на някогашните нацисти Снимка: Фолкер Витинг, Дойче Веле

"Не мислех, че това може да ми се случи пак."

Те са оцелели при Холокоста, надяват се да оцелеят и при сегашната война на Русия - възрастните украински евреи, които се евакуират в Германия, пише Фолкер Витинг в Дойче Веле.

Идват само с онова, което могат да носят - малък куфар, чанта, снимки, тефтер с адреси и мобилен телефон. И много спомени за всичко, което са преживели през годините. Напълно изтощени, три възрастни жени слизат от големия болничен автобус на Червения кръст, едната от тях е изнесена на носилка.

Трите жени, оцелели при Холокоста, са пътували цели три дни, с постоянни прекачвания. Предприемат тази одисея, за да оцелеят и да загърбят травмата на втората война, през която се налага да преминат в рамките на един живот. Временното им ново убежище сега е домът за възрастни хора "Пълноценен живот" в Берлин.

Лилия Ваксман веднага звъни на внука си, който живее и работи в Берлин от няколко месеца. Той бърза да прегърне баба си. И двамата се просълзяват. Оцелялата при Холокоста Лилия Ваксман е на 82 години и е била евакуирана от украинския град Днипро, където се водят сражения. Като дете тя вече е преживявала война, преследване и бягство. И сега - отново. "Просто съм шокирана от това, което се случва в Украйна в момента. Не мога да повярвам, че се повтаря същото, както когато бях дете."

Всичко е шокиращо и травмиращо и за 90-годишната бивша лекарка Алла Синелникова от Харков, в живота на която войната отново е нахлула брутално. "Беше истинско бедствие", казва тя. "Съжалявам, че още съм жива и ми се налага за втори път да изтърпявам война."

Възрастните оцеляват най-трудно

Във войната в Украйна дори най-обикновеното оцеляване става все по-трудно за възрастните хора. Водата е оскъдна, храна няма. В районите на бойни действия водата и електричеството много често спират. А медицинските сестри и роднините вече не могат да идват да помагат на възрастните заради бомбардировките на руснаците.

В тази ситуация еврейски хуманитарни организации се стремят да да помогнат на уязвимите оцелели от Холокоста да напуснат страната бързо. Евакуацията, в която участват и германски министерства, местни власти и организации за хуманитарна помощ, тече едва от няколко дни. "До момента са извършени около 30 евакуации, а още 20 са в процес на подготовка, така че говорим общо за около 50 евакуации", казва пред ДВ Арон Шустер, директор на Централната служба за социално подпомагане на евреите в Германия, който е сред координаторите на проекта.

Арон Шустер, директор на Централната служба за социално подпомагане на евреите в Германия

Списъкът включва около 400 души. "Готови сме да им помогнем, ако желаят. В Украйна би трябвало да живеят общо около 10 хиляди оцелели от Холокоста", добавя Шустер. Немалко от тях са преживели и мъченията в концентрационните лагери.

Бягство в страната на някогашните мъчители

За спасените оцелели от Холокоста всичко това вероятно изглежда абсурдно. Налага им се да бягат от военна агресия, започната от Русия, от Путин. А именно руснаците са освободителите по време на Втората световна война. Сега тези хора се евакуират в Германия - държавата, която започва Втората световна война и причинява неописуеми страдания на много страни и хора.

"Просто съм щастлива, че съм в безопасност", казва Лариса Шехербина. Тя е пристигнала в Берлин преди няколко дни със сина си и майка си, която страда от деменция. "И в нацистка Германия е имало хора, които са крили евреите и са рискували живота си. В Германия по онова време е имало не само фашисти."

За някои е "особено предизвикателство" да емигрират в държавата на някогашните нацисти, казва Арон Шустер. Но предвид настоящата ситуация в Украйна, повечето хора просто са благодарни, че тази възможност съществува.

Томас Бьолке, директорът на дома "Пълноценен живот", вече е приел осем оцелели от Холокоста и някои техни роднини. Казва, че повече място няма, но "някак ще се опитаме да приемем и още хора - това е наш исторически дълг".

Лариса Шехербина се надява да остане по-дълго в Германия с майка си и със сина си

Спасените не искат да останат завинаги в Германия, както казват. Повечето биха искали да се върнат в родината си Украйна. Но какво ще е останало от тази родина, след пораженията, нанесени от войските на Путин? "Щастлива съм, че тук ме приеха така човешки", казва Алла Синелникова от Харков. И останалите евакуирани, които са избягали от ада за втори път в живота си, могат само да се съгласят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари