Д-р Велислава Донкина: Случаят "Сашко" показа слабите ни места

0
Имаме много лоша култура, когато става въпрос за психично здраве и въобще за здраве като цяло, смята клиничният психолог
Имаме много лоша култура, когато става въпрос за психично здраве и въобще за здраве като цяло, смята клиничният психолог Видео: Вестник Сега

Имаме много лоша култура, когато става въпрос за психично здраве и въобще за здраве като цяло, смята клиничният психолог

"Ситуации като тази с изчезването на 12-годишния Александър, Сашко, от Перник показват слабите ни места. Степента на култура и цивилизация на едно общество се познава по способността да бъдат подкрепяни хора със специфични нужди и затруднения." Това коментира клиничният психолог Велислава Донкина в предаването (О)позиция на "Сега" по повод изчезването, издирването и намирането на момчето.

Подобни събития винаги ни намират неподготвени, посочи тя. А на въпрос дали са били допуснати грешки в издирването на детето отговори, че в трудни ситуации всеки прави каквото може, никой не прави нарочно не добре нещата.

Неглижиращото отношение към здравната психологична грижа, помощ, състояние на нашето общество показа своята роля. "Имаме много лоша култура, когато става въпрос за психично здраве и въобще за здраве като цяло", смята д-р Донкина.

Според нея хората с психиатрични заболявания са в голям недостиг на програми, на съгласуваност между институциите, на съществуване на реална грижа за тях. Палиативните грижи имат същия проблем. Тя припомни и че няма Закон за психотерапията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари