Д-р София Ангелова: Не започвайте с антибиотици при първите Covid симптоми

1
Навлизаме в активната фаза на четвъртата вълна от Covid-19
Навлизаме в активната фаза на четвъртата вълна от Covid-19

Навлизаме в активната фаза на четвъртата вълна от Covid-19. По-лека ли ще бъде тази вълна и какво да очакваме

Темата коментира по БНР пулмологът д-р София Ангелова.

"Като лекар в доболничната помощ ще изразя нашите впечатления. Наистина не искаме да се връща онази първа вълна през октомври и ноември миналата година и през февруари и март тази година.

В момента сакаш сме по-спокойни. Има пациенти, които лекуваме, но не е това състояние този вихър, в който бяхме зависими миналата и началото на тази година. Искрено се надявам вълната да бъде много по-лека

Има заболели от различни възрастови групи и то най-честите симптоми – хрема, гърлобол, с последваща кашлица, която се дължи обикновено на стичащите се секрети, но и температура, която продължава по-дълго време при някои пациенти.

Съвет

При тези първи симптоми хората не трябва да се притесняват и не трябва да се започва антибиотично лечение. Защото с антибиотиците, които са насочени срещу бактерии, по-скоро вредим, отколкото да помагаме.

Ако използваме препоръките на Агенцията за контрол на заболяванията, почивката, спокойствието са много важни неща. Да няма паника, защото тя потиска имунната система, влияе на клетките, които трябва да се справят с вируса.

Покачването на температурата е защитна реакция на организма. В условията на висока температура вирусите умират.

Трябва да бъдем бдителни по отношение на появата на задух, на намаляване на нивото на сатурацията.

Ако продължи температурата повече от 5 дни, се обсъжда възможността за включване на антибиотик, за да се прекъсне опасността и риска от вторична бактериална инфекция.

При появата на симптом като суха мъчителна кашлица обсъждаме и кортикостероид. Грешка е да се започне от самото начало с всички тези медикаменти, защото можем да объркаме имунната система, а разчитаме най-вече на нея.

В процеса на почивката слушайте хубава музика, четете хубави книги и мислете за положителни неща, защото позитивната настройка помага изключително много за оздравителния процес.

Искам да отправя едно послание към всички хора – независимо дали са преболедували, независимо дали са ваксинирани, в момента, в който все още вирусът циркулира в страната и в света, трябва да спазваме противоепидемичните мерки".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари