Д-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, все още трябва да бъдем внимателни

0
Все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката, обясни пулмологът
Все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката, обясни пулмологът Видео: БНТ

Все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката

"Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик."

Това заяви в "Денят започва" пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.

"Притеснително е това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече. Но основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.

По думите му на всички ни е писнало, но за да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно.

"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.

Днес поставените дози ваксини у нас вече са над 1 млн. Но това е само 1/6 от България, доста нисък процент в сравнение с други държави - смята пулмологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари