Д-р Шанков: В България няма лицензирани специалисти, които да кажат дали едно куче е агресивно

0
Комисията за защита на животните трябва да се самосезира заради безумните поправки в закона, смята председателят на пловдивското Киноложко дружество
Комисията за защита на животните трябва да се самосезира заради безумните поправки в закона, смята председателят на пловдивското Киноложко дружество

Тази седмица Народното събрание прие на първо четене поправките в Закона за ветеринарно - медицинската дейност, които включват по-строги санкции за собствениците на кучета.

Промените предвиждат забрана за свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод, което ще се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. ще е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на забранени места. Вносител на промените е Десислава Атанасова от ГЕРБ. Неправителствените организации се обявиха против поправките, като ги определиха като безсмислени. Собствениците на кучета също издигат глас срещу прибързаните поправки, а във Фейсбук се появи движение #beznamordnik.

Traffic News е потърсил мнението на председателя на пловдивското Киноложко дружество д-р Костадин Шанков. Той е ветеринарен лекар, международен съдия и организатор на десетки международни изложби. Специалист е по диетология и хранителни добавки на домашни любимци. Изключително атрактивен като присъствие, мнозина го познават от участието му в третия сезон на Master chef.

- В безопасност ли са кучета и хора, след последните поправки в Закона за ветеринарно - медицинската дейност, г-н Шанков?

- Както винаги нашите законотворци избързват и без да положат здрави основи , правят недомислици. В закона е заложено , че кучетата, които са агресивни трябва да носят намордник и да бъдат на повод. Но тук веднага задавам въпроса: Кой ще определи дали те са агресивни? Според законовите разпоредби в България това може да бъде направено само от етолог, който фигурира в заверен от държавата списък. За съжаление обаче въпреки изискванията, такъв заверен списък в България няма. Така че, в държавата няма легализирани експерти, които да потвърдят дали едно куче е агресивно. Освен това да работим на база килограми е меко казано глупаво. Не можем да слагаме ограничения на животните на база на това колко килограма тежат. Давам елементарен пример – в една порода като бигъла има екземпляри, които тежат 8 кг и други , които стигат до 15-18 кг. Дали килограмите правят едно куче агресивно?!

- Как в кинологията се прави разграничение кои породи са агресивни?

- Няма агресивни животни - има недобросъвестни стопани. Да, има списък, който казва , че определени породи са по- предразположени към агресия от други. Има и други, които са почти безопасни / все пак винаги може да има изключения/ като лабрадор и голдън редривър , свързани например с воденето на незрящи хора. Тези животни са специално селектирани, за да могат да помагат в такива ситуации и в един момент, тъй като те са над 30 кг те трябва да са с намордник и каишка. Ако сме обективни , сега трябва да се самосизира и Комисията за защита на животните, защото този закон всъщност може да увреди психиката на много домашни любимци. Представете си едно животно , което е живяло свободно, демонстрирало е любовта си към околните, защото такъв му е характера, изведнъж му сложите намордник и го ограничите до себе си . Да не забравяме , че кучетата имат интелект и това е доказано. Някои от породите могат да развият интелекта си до 5-7 годишно дете и то може да направи разлика. Къде са Зелените сега, когато става въпрос за нашите домашни любимци?

-Всъщност и сега има доста закони, общински разпоредби и санкции, но контролът сякаш липсва. Това не предопределя ли ефективността на новите поправки?

- Това се случва защото различните наредби и разпоредби си противоречат. Липсва единна стратегия. Да не говорим за незаинтересоваността на общините. Веднага ще ви дам пример. Преди 3 години лично аз подарих на кмета Иван Тотев идеалният проект за кучешка площадка, разработена по поръчка от Германия. Той бе изпратен и на всички районни кметове и отдел „Екология” и въпреки всичко това не бе въведено никъде. В Пловдив има 4-5 площадки , които са пред разпад. Има още толкова, които не могат да се използват. Подготвят се подписки срещу две площадки, които ще бъдат подадени в Комисията за защита на животни, защото тези клетки , в които нас ни задължават да си разхождаме кучетата, са абсолютно неприемливи. Дупките в оградата са толкова големи, че едно куче спокойно може да избяга. Когато вали се образуват огромни локви и в продължение на седмици има кал. Всичко това е причина за развитие на зарази и болести и вече имаме констатирани такива кожни заболявания, които са плъзнали благодарение на отвратителните условия. И това е протоколирано. Така че не можем да изискваме, преди да предоставим необходимите условия.

- А какво предлагате?

Като председател на Киноложкото дружество в Пловдив многократно сме водили разговори с общината и сме предлагали да бъдат направени паспорти на кучетата. Ние като организация не бягаме от отговорност, защото ако всички спазват правилата, няма да има напрежение между хората с кучета и останалите граждани. Препоръчахме всяко регистрирано животно да минава проверка на агресивността. И в зависимост от резултатите то да получава червен, жълт или зелен паспорт. Червеният ще означава, че кучето е агресивно или неконтролируемо и трябва да се води на повод и с намордник. Жълтият ще рече, че може да бъде разхождано на повод и да се пуска само в заграждения и зелен, който ще се дава на кучета, които имат безопасно поведение и могат да се разхождат без повод. Това не сме го измислили ние. Има го в много държави, дори и в съседна Сърбия. Това би направило кучетата пълноправни членове на обществото, без те да са заплаха за никого. Нещата са свързани. Едно животно колкото и да е интелигентно, ако с него не се работи, то няма как да развие своите качества и не можем да очакваме от него адекватни реакции. В Англия имат едно много интересно понятие „добър гражданин”, което се използва за кучета. Ние не можем да очакваме да е добър гражданин от куче , с което не е работено. И на тези проверки ще се вижда не само реакцията на кучето , но и на стопанина му. До каква степен той може да го контролира.

- И все пак има наредби , по които няма спор, но също далеч не всички ги спазват. Хигиената е в основата на конфликтите между стопаните на кучета и останалите членове на обществото.

- Съгласен съм. Не знам колко са глобени, но все повече хора се съобразяват. И смятам , че това са отговорните кучкари, които мислят за това да бъдат толерантни към останалата част от обществото. Има и такива , които не го правят. Като не мога да виня всички, защото когато отидете на една площадка , обрасла до коленете в трева, няма как да ровите да съберете творенията на вашето животно. Затова говорим, че като изискваме трябва и да даваме. Съгласен съм, че хората , които са безотговорни , трябва да бъдат глобявани и да има строг контрол. Но първо създайте условия! Аз не мога да се съглася, че едно куче може да минава по Главната, а не може да минава през Цар Симеоновата градина. Говорим за преминаване. Друг е въпросът, че във всеки голям парк във всяка европейска столица ще видите десетки кучета, които се забавляват със стопаните си.

- Обсъжда се и забрана на определени породи. Как гледате на тези предложения?

- Това вече е киноложки фашизъм. Започна преди години в Холандия, Дания под давлението на зелените определени породи вече не могат да се развъждат, защото се смята, че са опасни за обществото. Сега и тук това излиза на дневен ред след зачестилите инциденти. Но за пореден път казвам – в 90 процента от случаите проблемът не е в кучетата , а в собствениците. По-скоро бих препоръчал да има задължителни курсове за собственици на определени породи, но не и забрана. Ако правилно се отнасяме към животното, тогава то може да бъде до степен , в което то може да е безопасно. Тук може би е момента да споменем и това че, преди да си вземем домашен любимец, е добре да се посъветваме с хора, които разбират от кинология. Затова съществуват киноложките организации. Там можете да получите съвет коя порода куче е подходящо за вас, в зависимост от вашите характер, познания и опит. Най- глупавото нещо е да си вземете агресивна порода като първо куче, което се случва много често. Разни току що избуяли тийнейджъри или хора, които искат да се покажат интересни вземат агресивна порода, като преди това не са гледали дори хамстер. А това са породи, за които се изисква опит, за да се справите с тях.

На мен ми е писнало по пет пъти на седмица някой ми звъни и иска да намеря нов дом за куче, с което не може да се справя. И пак това е добрия вариант. Защото може и да го изхвърлят на улицата. И напоследък това се случва с така модерните джак ръсели. Всеки смята , че това са дребни , игриви и щастливи кучета, но когато го затворят в къщи без надзор, това куче, което трябва да бъде непрекъснато заето , то започва с изяждане на дивана, минава през изкореняване на растенията и накрая можете да намерите една голяма дупка на вратата, през която кучето свободно влиза и излиза. Не са опасни породите, опасни са хората, които не могат да преценят с какво могат да се справят.

-Всъщност проблемът не е ли заложен в безконтролното развъждане?

- Това отново е проблем на нашите закони и норми. Имаме два вида регистрации на обектите за развъждане. Едната регистрация е в БАБХ, където може да бъде регистриран животновъден обект. Другата регистрация е към Световната федерация по кинология. За жалост България е една от държавите , които не работят с Националната киноложка организация. Общините също не работят с организациите по места. Всъщност единствените, които имат право да развъждат кучета , са тези които имат регистрация в СФК. Защото те имат специални изисквания, за да допуснат едно животно до развъждане. Кучетата трябва да отговарят на определен стандарт, здравословни изисквания, за да се предпазят поколенията от генетични заболявания и накрая има определени правила колко пъти една женска може да роди. Според правилата тя може да роди три пъти. Това вече е едно сериозно ограничение. За тези ферми, регистрирани в БАХБ , обаче подобни ограничения няма. И тогава може да стане така, че една кучка може да ражда два пъти годишно. Там никой не следи за здраве, екстериор и др. Просто целта е да се приберат едни пари.

А като ветеринар най- любимото ми обяснение , че някой си запложда кучето за здраве. Понеже бил чувал, че било добре веднъж поне да роди. Мили хора, няма такова нещо. Да роди за здраве е абсолютно извратено понятие. Хората, които нямат амбиция да вземат чиста порода, да я развъждат, да ходят по изложби и да пазят генофонда, е по-добре да отидат в приюта и от там да си вземат куче. По-добре да осмислят живота на едно същество, вместо да си купят породисто куче и след това ще го натирят някъде. Истината е, че няма никакво значение от каква порода е кучето, то ще ви обича както никой друг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари