Д-р Петър Марков: Текат последните дни за успешна ваксинация

0
Обратното броене за хората, които забавят ваксинацията си и изчакват, е започнало. Преди 1 седмица
Обратното броене за хората, които забавят ваксинацията си и изчакват, е започнало. Преди 1 седмица

Спадането на случаите в България приключи.

Наблюдаваме смяна на тенденцията, която е много бавна, много постепенна и трябва да мине време, за да видим доколко тя е устойчива. Това обяви днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на втори извънреден брифинг за тази седмица. Според Кунчев в момента е трудно да се каже кога ще стигнем по-високи нива.

Известният вирусолог д-р Петър Марков предупреди в профила си във "Фейсбук", че текат последните дни за успешна ваксинация срещу Делта щама:

"Двойно по-високата заразност на Делта спрямо първоначалния Ухански вариант е достатъчна, за да му позволи да преодолее подтискащия ефект на летния сезон. Тази двойно по-висока заразност означава също, че повечето от предпазните мерки, които ще бъдат прилагани в бъдеще, ще имат наполовина на ефекта в сравнение с преди, с голямото изключение на ваксините, които предпазват почти точно толкова добре от тежко заболяване с Делта, колкото и с другите варианти. Обратното броене за хората, които забавят ваксинацията си и изчакват, е започнало. Преди 1 седмица."

Всичко, което може да накара хората да се ваксинират, е добре дошло, защото нивото на ваксинация на населението ще определи тежестта на следващата вълна, коментира Кунчев. Той изброи като примери по-добрия достъп, допълнителни стимули като отпуск, премия и пр. Наред с това обаче се обяви по-категорично за въвеждане на задължителна ваксинация за определени групи работещи - медицински работници и служители в домове за възрастни хора и други социални услуги, като определи подобна стъпка като "много наложителна". Кунчев все пак направи уговорка, че това е негово лично мнение и увери, че ваксините ще си останат безплатни и доброволни за населението. "Въпрос е на преценка и на специалистите, и на ръководството на МЗ, търсим баланса, за да осигурим максимална защита на общественото здраве с минимални отрицателни ефекти", обясни той.

Главният здравен инспектор е човекът, който прави официалните предложения за въвеждане на противоепидемични мерки до министъра на здравеопазването, но задължителната ваксинация не е чисто медицински въпрос. "Подобни мерки са изключително чувствителни и трябва да се обсъждат първо в обществото, след това в Министерския съвет и парламента", каза той.

Картината на заболеваемостта в Европа в момента никога не е била толкова различна, коментира Кунчев по повод граничните ограничения. Във Великобритания 14-дневната заболеваемост е 8300 случая на 1 млн. В Кипър е 15 000, а в България - 141.

Данните за изминалото денонощие

96 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие. Това са 0,7% от направените 14 673 теста, съобщават от Единния информационен портал.

Така от началото на пандемията случаите са общо 423 319, от които 7 301 са активни. В 6 области няма нито един регистриран случай.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 4; Бургас - 10; Варна - 7; Велико Търново – 1; Видин - 1; Враца – 4; Габрово – 2; Добрич – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 2; Перник -2; Плевен - 3; Пловдив - 8; Русе - 2; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян - 1; София област - 8; София град - 31; Търговище – 1; Хасково – 3; Ямбол - 1.

С Ковид-19 са хоспитализирани 726 пациенти, като 80 от тях са в интензивни отделения. Починали са трима души, излекуваните за денонощието са 183-ма,

Към момента са поставени общо 1 940 761 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, 11 081 от които са приложени през последните 24 часа. 885 953 души са завършили своя ваксинационен цикъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари