Д-р Николова: На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5 до 11 години

0
Предвидено е да има 6 пункта за ваксинация, които ще бъдат обявени на страниците на РЗИ, обясни личният лекар
Предвидено е да има 6 пункта за ваксинация, които ще бъдат обявени на страниците на РЗИ, обясни личният лекар Снимка: БГНЕС

Очакваме първите дози от ваксините за деца между 5 и 11 години да пристигнат у нас на 20 декември.

Това съобщи в "Денят започва" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Предвидено е да има 6 пункта за ваксинация, които ще бъдат обявени на страниците на РЗИ. За София те са два за момента - в "Пирогов" и "Софиямед", обясни д-р Николова.

Флаконът на ваксината съдържа дози за 10 деца, тъй като те са в по-малки количества от тези при възрастните, но интервалът на поставяне на двете дози е същият.

За момента на личните лекари няма да бъдат отпускани ваксини, съобщи още д-р Николова. Според нея обаче, е необходимо личните лекари да извършват ваксинацията.

"За мен лично това е по-удобно, тъй като ние си изготвяме списък с желаещи и поставяме ваксини. Ние сме хората в здравната система, които се занимават с профилактика и ваксинопрофилактика.

Всяко едно хронично заболяване е показание да си сложите ваксина, защото то е риск, ако срещнете вируса да има неприятни последици", подчерта д-р Николова.

"Аз поставям ваксини от март месец и нямам пациент, който да е влошил здравословното си състояние от март месец, но имам пациенти, които се влошиха след преболедуване на ковид и които отключиха диабет след ковид. И понеже много се спекулира по темата и се говори за развиване на стерилитет след ваксинация - аз съм ваксинирала три двойки съпрузи, които очакват деца и бременността се развива съвсем нормално, даже едната бременна има желание и ще поставим бустерна доза на 22-и. Както при всяко едно заболяване, когато ние поставим ваксината в този период, се ражда едно защитено бебе", категорична е д-р Николова.

Имам деца над 14 години, които са ваксинирани и просто искаха да могат спокойно да отидат на училище. Децата понасят изключително леко ваксинирането, страха на големия го няма при малкия, допълни тя.

Започна леко снижение на броя на заболелите от ковид у нас. Не се отпускайте обаче - идват празници, нека им се радваме, но и да не забравяме, че вирусът не променя поведението си, когато се събираме на големи групи, посъветва д-р Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари