Д-р Мими Виткова: Капацитетът на здравната система е отчайващ

4
Според нея разпространението на вируса е стоварило основната си тежест върху обществената болнична система, която в продължение на 20 години е убивана за сметка на частните болници
Според нея разпространението на вируса е стоварило основната си тежест върху обществената болнична система, която в продължение на 20 години е убивана за сметка на частните болници

Неуправляема здравна система с отчайващ капацитет извън София и липса на ясен план за действие на управляващите през следващите месеци от пандемията – това се вижда у нас през изминалите два месеца от началото на пандемията, заяви в ефира на Дарик радио бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Според нея разпространението на вируса е стоварило основната си тежест върху обществената болнична система, която в продължение на 20 години е убивана за сметка на частните болници. Виткова посочи, че не може да се очаква от частните болници да участват в тази криза, без да имат печалба, и наблегна върху негативите от превръщането на болниците в търговски дружества.

Пандемията позволи много по-ярко да се откроят проблемите на здравната система. Повече от 20 години това, което се извършва у нас е деградация на общественото здравеопазване, тотална приватизация на извънболничната помощ и съответно убиването на обществените болници. Само че, когато дойде пандемията виждаме, че основната тежест я стоварваме върху обществената система и то върху болници, които са на ръба на издъхването още преди пандемията", коментира д-р Виткова. 

Тя даде за пример страни като Франция, Испания и Италия и заявката на управляващите там, че преосмислят структурата на системата и нейното управление. „В България такова нещо не се чува нито като заявка на опозицията, нито като виждане на управляващите“, отбеляза тя.

Д-р Мими Виткова попита още как е възможно да не се намери форма да се командироват медици в районите с голям брой заразени. „Ето след Видин, пламва Пазарджик. Погледнете колко елементарни обяснения чуваме, когато става дума за човешки живот! Обяснения, свързани с търговския статут“, заяви тя.

За какви доброволци става дума, когато умират хора – в Конституцията пише друго. Това е задължение на държавата, тя е абдикирала напълно“, допълни д-р Мими Виткова.

По думите й случая с допълнителните стимули за лекарите, които се дават избирателно, са гавра с медиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари