Д-р Маринка Димитрова: Всички собствениците на прасета трябва да бъдат обезщетени

0
Не трябва да се търси какъв е статута на прасетата, регистрирани или нерегистрирани
Не трябва да се търси какъв е статута на прасетата, регистрирани или нерегистрирани

Установени са вече две огнища на заболяването Африканска чума по свинете в русенска област.

Това са селата Пет кладенци и Долна студена. В тази връзка са определени 3 и 10 километрови карантинни зони, в които се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, с изключение на служители на МВР, медицински лица в това число спешна медицинска помощ, и лицата, които имат адресна регистрация в съответното населено място, предава Русе Медиа.

В село Пет кладенци евтанизирането на животните е започнало още в 8 сутринта и към момента е приключило . Там в момента се извършва дезинфекция, а екипът по умъртвяване на животните се е насочил към другото село, където трябва да бъдат умъртвени още 17 животни в 6 стопанства. Налице са и първите случаи, в които стопаните се опитват да спасят и изнесат животните си от карантинните зони.

Д-р Николай Ненов, ОДБХ - Русе: Вчера, човекът от Долна Студена без да цитирам име, е хванат от полицията, тук е представителя, с нереза и с майката, натоварил ги в буса и тръгнал да ги кара в 10 и 30 през нощта. Хванат е от полицията. Този човек имам сведения, че е търсил медии, утре може да му вземете интервю и той ще плаче. Той има 8 майки и е тръгнал да ги разнася снощи. Хванат е от полицията, мерките които са предприети от вчера, така че в момента предстои актове на този човек.

Според представители на свинекомплексите, ситуацията може да бъде овладяна единствено, ако стопаните на прасета в личните си дворове бъдат обезвъзмездени от държавата. Не трябва да се търси какъв е статута на прасетата към този момент, регистрирани или нерегистрирани, важното е:

„За да не ги крият хората , да не ги гоним по пътищата с нерези , прасета, с месо, с каквото и да било. Значи аз смятам, че по този начин трябва да се постъпи в държавата. Така че собствениците да бъдат обезщетени, а след това ако трябва и да си платят някакви глоби, но тия прасета са опасни за всички нас, ние имаме тука 150 000 животни. Какви ще бъдат последиците, не говорим за икономическите последици. Европа ще замирише, ако ние бъдем ликвидирани“ , заяви д-р Маринка Димитрова, управител на свинекомплекс Г. Враново.

В следващите дни екипи ще вземат кръвни проби от животни от 10 киловетровите зони , за изследване за наличие на вирус. Проби ще се вземат от близо 2300 свине, разпръснати в три свинефермиферми. Към момента на територията на русенска област е забранена търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми „тип А“, намиращи се извън създадените зони за контрол.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари