Д-р Лорис Мануелян: Отровата от гъби е по-опасна и от змийската

1
Натравянето с гъби е два вида, обясни специалистът
Натравянето с гъби е два вида, обясни специалистът Видео: NOVA

Натравянето с гъби е два вида, обясни специалистът

Гъбите в България стават все по-малко. Това твърди 60-годишният бронзов медалист по спортно самбо от световното първенство в Киев, 1983 г. Ангел Петров, предава NOVA. Той търси гъбите в гората на Странджа край село Воден, Югоизточна България. Ако видим насекомо или червей по гъбата, това е знак, че тя не е отровна.

Натравянето с гъби е два вида, обясни д-р Лорис Мануелян, специалист по вътрешни болести и нефрология. „Едните са гъбни отравяния с кратък латентен период – симптомите след консумация се проявяват между втория и шестия час. С дълъг период са гъбните отравяния с проява от 6 до 36 часа. Най-често и най-опасни са отравянията, чиито симптоми се появяват от 10-ия до 12-ия час. Те са най-страшни”, каза д-р Мануелян.

Отровата на зелената мухоморка е устойчива дори при термообработка. „Има отрови, които при преработване от високата температура се разграждат”, каза медикът. Според него отровата от гъби е по-опасна и от змийската. Често то се проявява с повръщане и разстройство. Животоспасяващо при натравяне с гъби е времето, през което ще се потърси лекарска помощ.

Гъбите имат много повече положителни качества, твърди магистърът по геоекология от университета в Тюбинген и експерт в климатичните промени Радина Калдамукова смята. Според нея гъбите помагат срещу измененията на климата. В България продължават да откриват нови видове гъби. Някои от тях помагат за изработване на лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари