Д-р Константин Рашков: Майките злоупотребяват с имунологичните средства

1
В някои случаи лекарствата за повишаване на имунитета са дори вредни
В някои случаи лекарствата за повишаване на имунитета са дори вредни

Рязката промяна на времето и спадането на температурите водят до редица простудни заболявания, като в момента най-голям е броят на пациентите с ангини и пневмонии, казват от инфекциозното отделение на Великотърновската болница, пише 24 часа.

"Едно дете като дойде с температура, шансът да има ангина е 90 %. Съветваме да им се гледат гърлата и при възникване на гнойни ангини, да се лекуват с антибиотици, а не с хомеопатични средства, защото те забавят лечението и понякога само усложняват терапията", коментира началникът на Инфекциозното отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Константин Рашков.

Около 700 пациенти годишно лекуват в Инфекциозното отделение във Велико Търново

В навечерието на есенно-зимния сезон една от основните превенции срещу грип и вирусни заболявания е здравословният начин на живот.

"Това значи чист въздух, чиста вода, чиста храна и по-малко социални взаимоотношения в големи, организирани колективи. По отношение на имунната система, много майки злоупотребяват с имунологични средства. Не трябва още от лятото да дават лекарства, с които повишават имунитета на децата си, което първо не е необходимо, второ - в някои случаи дори е вредно", предупреждава той.

Все пак с наближаването на грипния сезон е добре да започнем с мероприятията за повишаване на имунитета, тъй като обикновено всяка година епидемия се предизвиква от различни вируси и няма как преди това да се предпишат точните медикаменти, които да повлияят, коментира още медикът.

"Всички рекламират да се поставят ваксини за грип, аз не съм на това мнение, защото след като не знаем какви ще са щамовете, е безсмислено да правим ваксини. По-скоро трябва да се търсят лекарства, които покачват имунитета, непосредствено преди грипния сезон. Ако настъпят усложнения на грипа, хората трябва бързо да търсят лекарска помощ, а не да изчакват да изпаднат в тежко състояние", подчертава д-р Рашков.

През последните години се наблюдават два полюса пациенти по време на грипна епидемия, разказва още началникът на Инфекциозно отделение. На единия попадат пациенти, които се страхуват да посетят лекарски кабинет, заради опасността да се заразят от други болни, докато чакат. На другия полюс са такива, които търсят лекарска помощ без основание.

"Лекарска помощ трябва да се търси рано, но не веднага. Не при първите часове, едно дете като вдигне температура и да се тръгва веднага на лекар, а спокойно да се изчака 24 часа да се види какво е състоянието му", казва д-р Рашков, който посвещава повече от 30 г. на работата си в инфекциозното отделение на най-голямата болница в областта.

Преди 30 г. през отделението са преминавали по 2000 пациенти за една година, сега са около 700. Дължи се от една страна на намаляващото население на Великотърновска област, а от друга - от 1996 г. насам не е имало голяма епидемия, каквито са дезинтерия, салмонела, вирусен хепатит, анализира специалистът. Доста пациенти, особено хора от селата и социално слаби, обаче постъпват в тежко състояние, поради недостатъчната медицинска помощ на "предния фронт", сочат наблюденията му.

В навечерието на Деня на българския лекар, колегията във Велико Търново номинира д-р Константин Рашков, за лекар на годината.

"Изненадан съм, защото тази номинация се прави от хората, с които ти работиш. Фактът, че те ме номинират, ми дава едно вътрешно удовлетворение", казва лекарят. Той е категоричен, че един медик без болница зад гърба си, не струва нищо. "Ако нещо съм постигнал, това е благодарение на болницата, която винаги е била зад гърба ми със своите технически, икономически, материални, морални, психологически и най-важното - професионални знание и възможности", споделя той за номинацията си.

Наградите "Лекар на годината 2019" ще бъдат връчени в навечерието на 19 октомври на официална церемония в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари