Д-р Кантарджиев: Жени, върнали се от Италия, тръгват на зъболекар и забравят да кажат

0
Културният човек спазва 14 дни своята карантина, напомни епидемиологът
Културният човек спазва 14 дни своята карантина, напомни епидемиологът Снимка: БГНЕС

Капацитетът на Инфекциозната клиника във ВМА е изчерпан, закриват психиатрията, за да отворят места за болни.

Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас, стана ясно от редовния сутрешен брифинг на кризисния щаб.

"Инфекциозните отделения са пълни, особено в Източна и Централна България. След анализ ще изпратим писмо за бърза реакция от МЗ да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства за борба с коронавирус инфекцията", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на кризисния щаб. "Изчерпан е капацитетът на ВМА. Абсолютно запълнен е. Имаме 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника", добави генералът, цитиран от Дарик.

11 души са приети във ВМА, освободени са двама, които са били под карантина. Трима ще бъдат изписани евентуално днес, съобщи още ген. Мутафчийски. "Разширяваме кръга на лицата, които подлежат на тестуване", каза още шефът на щаба.

"Културният човек спазва 14 дни своята карантина", напомни и д-р Кантарджиев. Той даде пример и за безотговорно поведение от наши сънародници, върнали се от пламналата с коронавирус Италия. "Жени, върнали се от Италия, тръгват по зъболекар и забравят да кажат", възмути се епидемиологът. "Те трябва да кажат "Върнах се от Италия преди четири дена и от два дена имам температура, гърлобол, а не "я да ме прегледаш, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари