Д-р Ина Балабанова: Ситуацията е доста тежка, изнемогваме!

0
Целият ни ресурс е мобилизиран в борбата с COVID-19, съобщи шеф в СРЗИ
Целият ни ресурс е мобилизиран в борбата с COVID-19, съобщи шеф в СРЗИ Видео: NOVA

Целият ни ресурс е мобилизиран в борбата с COVID-19

Служителите на РЗИ – София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания.

Това заяви в ефира на „На фокус” д-р Инна Балабанова, която е директор на дирекцията, която отговаря за противоепидемиологичните мерки.

Тя сподели, че ситуацията в София е доста тежка. Постоянно служители на Здравната инспекция излизат в болничен. Когато един оздравява, се разболява друг, посочва д-р Балабанова.

Целият ресурс на СРЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина”, добави тя.

Директорът на дирекция „Обществено здраве“ сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя добави, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, декарантинират, карантинират, дават дежурства и ходят на проверки.

Искам да ви кажа, че изнемогване. А сега, след въвеждането на сертификатите, откриваме и много грешки. Надявам се, че от другата седмица ситуацията ще се подобри, но това са само прогнози. Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в големи молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощта проверка по дискотеките”, каза д-р Балабанова.

Тя сподели и за куриозен случай от проверките. Докато проверяващите сканирали сертификата на служител в заведение, негова колежка му изпраща SMS, в който посочва, че се е скрила в склад и моли да й съобщи кога проверката е приключила.

Заварихме много добра организация, бяхме в центъра на София, бяхме в кв. „Студентски град”. Имаше създадени мобилни лаборатории за тестове. Мерките се спазват, имаме и пълното съдействие на управителите. Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни”, обясни д-р Балабанова.

Тя посочи още, че родителите се делят на две категории – такива, които искат децата да се върнат в клас, и такива, които предпочитат онлайн обучението. Нейното лично мнение е, че в момента не е целесъобразно децата да се върнат на училище. Тепърва ще се разбере дали трябва ученик, който е дал положителна проба, да бъде повторно тестван с PCR тест. Това трябва да бъде посочено от производителя. Ако дете се окаже заразено с COVID-19, по закон неговите съученици трябва да бъдат карантинирани за 10 дни като контактни.

В момента вървят обсъждания дали да се признава наличието на антитела. Според мен наистина трябва да бъде доказано, че този човек е безопасен за другите. Тази тема трябва да се консултира с научния капацитет, които да кажат дали да се признават антитела и за колко време”, смята д-р Балабанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари