Д-р Георги Тодоров: Маските са безсмислени, пропускат не един, а 800 вируса едновременно!

6
Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас, обясни лабораторният лекар
Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас, обясни лабораторният лекар Видео: Bulgaria On Air

Маските на открито стават задължителни от четвъртък.

Това е препоръката на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към министерството на здравеопазването, а по-късно и здравният министър обяви, че ще пусне заповед. Но новината предизвика коментари за и против.

Очакванията са тази мярка, както и спазването на останалите, досега известни, да намалят с 30 на сто заболеваемостта от коронавирус. На преден план обаче излиза въпросът каква маска да ползваме, за да се пазим.

"Да се стандартизира един тип маска и да се знае, че тя дава най-високия клас на успеваемост. Маските, за които е доказано, че имат ефект от заразяване, те са със специален тип обозначение", подчерта началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов, предава Bulgaria On Air.

Именно и това е една от причините, по думите му, за толкова заразени медици. А еднократните хирургически маски обаче пазят в операционната, но не и в тази ситуация.

"Голяма част от лекарите са със стандартните хирургически маски, които нямат функцията да предпазват. Те имат функцията да предпазват оперативното поле, пациента. От пренасяне на бактериална инфекция", обясни още доц. Каракостов.

Лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров е убеден, че маските на открито, а и на закрито, са излишни.

"Маските са безсмислени. Техните пори са толкова големи, че могат да пропуснат не един, а 800 вируса едновременно. Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас. Въздушно капковата инфекция не може да бъде спряна с нищо", смята д-р Тодоров.

"Изкарал съм Ковид-19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерския съвет", заяви икономистът Владимир Каролев.

Във всеки случай обаче всички са категорични - маските, носени в чантата или в джоба, са безсмислени. Мярката за носенето им на открито засега ще е в сила до края на ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук