Д-р Георги Дяков: След дезинфекцията следва поетапно населване на свинекомплексите

1
За да се пристъпи към такова населване, трябва да го няма вирусът в окръжаващата среда
За да се пристъпи към такова населване, трябва да го няма вирусът в окръжаващата среда Видео: Русе Медиа

Свинекомплексите в Русе, засегнати от африканската чума, започват подготовка за възстановяване на дейността си.

Фермите в Николово и Бръшлен, където бяха умъртвени и загробени близо 60 000 прасета, вече изчисляват какви компенсации ще искат от държавата и какви средства ще са им необходими за подновяване на работа. Тъй като процесът е дълъг, най-вероятно те ще започнат да функционират отново едва през пролетта.

Два от трите свинекомплекса в Русенско, които пострадаха от африканската чума по свинете, вече са приключили дейностите по унищожаване и загробване на прасетата.

В Николово са евтаназирани 17 000 животни, а в Бръшлен – 40 000. В производствените халета върви активна дезинфекция, която да осигури окончателното ликвидиране на заразата.

След тая заключителна дезинфекция, вече по схема, която е утвърдена в плана за борба с това заболяване, следва поетапно зареждане, населване на самите обекти по схема, която да изключи повторно навлизане на заболяването и да предпази съответно обекта от същата ситуация. Бавен е процесът, до 6 месеца отнема и той зависи от това какво е напрежението на вируса в околната среда. За да се пристъпи към такова населване, трябва да го няма вирусът в окръжаващата среда“, коментира директорът на ОДБХ-Русе д-р Георги Дяков, предава Русе Медиа.

Собствениците имат намерение възможно най-бързо да възстановят дейността си.

Зависи от организацията ,която си направим на местно ниво в свинекомплекса, зависи от нас вече колко бързо ще успеем да измием, качествено, да почистим, да дезинфекцираме. Това са вече процеси, които в процеса на работа ще се уточнят, времена, периоди. Сега в момента почваме, след определено време ще имаме някаква визия“, казва ветеринарният лекар на фермата в Бръшлен д-р Христо Стойков.

Свинекомплексите ще очакват и компенсации от държавата. По наредба обезщетенията се изплащат, след като приключи загробването и се направи експертна оценка, казват от ОДБХ-Русе.

В момента работим, нещата още не са изчистени, завършват се протоколи, описи, оценки, така че имаме доста работа още“, обясни д-р Стойков.

Все още продължават дейностите по евтаназия и загробване на прасетата от фермата в Голямо Враново, в която се отглеждат 30 000 животни. Терените, където вече е приключила работа, са оградени и сигнализирани с предупредителни табели. Целта е да не се пренесе заразата от диви животни, които да разровят мястото. Останалите територии, където все още върви загробване, се охраняват от полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари