Д-р Елиас Озиолор от Разград отговаря за безопасността на ваксината на Pfizer

1

Баща му е сред първите имунизирани в България

30-годишният д-р Елиас Озиолор от Разград завежда лабораторията по токсикология на фармацевтичния гигант “Пфайзер” и пряко отговаря за безопасността на ваксината срещу коронавируса на компанията.

Политиката на американския фармацевтичен гигант не позволява на работещите там да коментират дейността си, затова и д-р Озиолор отказва медийни изяви. Сред първите ваксинирани в България и първи в Разград обаче бе баща му д-р Мишел Озиолор. Той е началник на АГ отделението в разградската болница. Веднага след него се е имунизирала и съпругата му – стоматологът Наталия Озиолор.

Чувствам се добре. Усещам единствено лек дискомфорт на мястото, където поставиха инжекцията. След като ме ваксинираха, продължих да работя, следобеда бях и в кабинета си, нямах никакви проблеми”, разказа пред “24 часа” д-р Мишел Озиолор.

Възрастният лекар в началото бил против ваксината, въпреки че синът му работи върху нея. Младият д-р Озиолор обаче го убедил.

Синът ми е началник на лабораторията в “Пфайзер”, която отговаря за токсичността и безопасността на ваксината. В един разговор с него разбрах, че няма нищо страшно, напротив, единственото странично действие или страничен ефект, който може да се получи, е алергична реакция, затова до 30 минути след ваксинацията трябва да стоим под наблюдение. Минат ли без алергична реакция, няма никакви проблеми. Не знам нищо по-конкретно за самата ваксина, но не може синът ми да ми се моли да я направя и тя да е опасна”, разказа лекарят.

Според него това е нашето оръжие сега, с което да се защитаваме и да живеем един нормален живот. Друго няма.

Да ходим непрекъснато с маски и да се задушаваме, не може”, каза той. А мненията на лекари против ваксината не били коректни, защото те не знаят как се прави и какво има в нея. “Пфайзер” пък пазят тази информация като фирмена тайна, но гарантирали безопасността.

Заедно с целия екип на “Пфайзер” д-р Елиас Озиолор в момента работи по удължаване на имунитета от ваксината, така че да не е само 6 месеца.

Не само съм горд, а съм доволен, че успях да му бъда гръб, защото аз не мога да го изучавам, мога само да съм му опора и гръб - и успях. Най-много съм доволен от това в живота, че не го оставих да се нуждае от нещо, и виждам в него голям талант”, разказа за сина си д-р Мишел Озиолор.

На 13 години Елиас напуснал Разград и отишъл да учи в Американския колеж в София. След това заминал за САЩ, където решил, че не иска да бъде практикуващ лекар. Повече му харесвало да работи в лаборатория и да прави наука.

През 2012 г. Елиас Озиолор започнал докторантура в тексаския университет “Бейлър”, а през 2017 г. – професура в университета “Дейвис” в Калифорния.

Оставаха му 4-5 години и щеше да стане професор по токсикология и генетика, но тогава се появи предложението от “Пфайзер” за работа. Бях с него, когато се консултира с неговия професор какво да прави, и той му каза, че ще отиде вместо него, ако не го направи, защото “Пфайзер” не избират кого да е”, разказа д-р Мишел Озиолор.

Елиас оглавил лабораторията на фармацевтичния гигант през януари 2019 г. - малко повече от година преди да започнат разработката на ваксината срещу коронавируса.

Фамилията Озиолор е с ливански корени. Майката на д-р Мишел Озиолор е ливанка. В България той дошъл 20-годишен. Завършил е Медицинския университет в София, където се запознал със съпругата си Наталия, която е от Разград. След специализация в местната болница д-р Озиолор решил да остане.

Няма да преувелича, ако кажа, че на мен градът много ми хареса. Спокоен е, тих е и двамата решихме да останем в Разград”, сподели д-р Мишел Озиолор.

Последно д-р Елиас Озиолор си е идвал в България през лятото миналата година. Трябвало да си дойде и сега за коледните празници, като полетът му бил за 17 декември, но заради пандемичната обстановка той бе отменен. Сега ще изчака отново лятото, когато ситуацията се очаква да бъде много по-спокойна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари