Д-р Даниела Дариктова: Тази седмица има по-малко деца пред лекарските кабинети

0
Вариантът "Омикрон" протича по-леко при децата, каза педиатърката
Вариантът "Омикрон" протича по-леко при децата, каза педиатърката Снимка: БГНЕС

Вариантът "Омикрон" протича по-леко при децата, каза педиатърката

"Вариантът "Омикрон" протича леко при децата и трябва да успокоим родителите. Децата в училищна и ранна възраст са по-често засегнати от този вариант, но по-рядко се достига до хоспитализация", каза пред БНР

 д-р Даниела Дариткова, която се оттегли от политиката и практикува като педиатър болницата в Смолян.

"В болницата в Смолян имаме само две хоспитализрани деца до 6 годишна възраст, които не са в тежко състояние. Ние лекуваме малките пациенти в Инфекциозното отделение на болницата, а Детското отделение е оставено за всички останали пациенти.

Последните две -три седмици имаше голямо натоварване на педиатрите, общопрактикуващи лекари, защото значителен брой пациенти в детска възраст постъпваха за консултация.

Тази седмица вече е по-малко натоварено. При децата заболяването протича както всяка обичайна вирусна инфекция, със стомашно-чревни оплаквания, суха кашлица с дрезгав глас и температура.

Всички симптоми преминават сравнително бързо със симптоматично лечение и рядко с антибиотично лечение. Нека бъдем всички отговорни и да се надяваме, че това е последната вълна на Covid - 19", каза още д-р Дариткова.

По думите и по-тежките случаи са свързани с пневмония, като усложнение от коронавируса. Затова според д-р Дариткова, трябва внимателно да се прецизира кога да се назначава антибиотик, защото ще се получи голяма антибиотична резистентност в бъдеще.

"Трябва лекар да прецени използването на антибиотик, като това да се решава много индивидуално, познавайки спецификата на имунната система на детето.

Често тестовете при децата дават грешен резултат. Но това е защото е важно в кой момент от болестта се е направил теста, поясни още д-р Дариткова.

Според нея засега има изолирани единични грипни вируса. Д-р Дариткова каза още, че при постъпване в болница на децата задължително се прави тест за коронавирус.

Д-р Дариткова, каза,че има повторно преболедувани пациенти над 18 години, като при този вариант протча леко и бързо, като това важи за боледуващи хора с ваксина срещу Covid - 19.

"Издава се болничен за родител при карантинирано дете. Имам доста такива болнични за родителите на по-малките деца", заяви още педиатърът.

Болничният се издава след приключване на карантината, поясни д-р Дариткова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари