COVID-19 удари Сърница по-силно от "радикалния ислям"

0
Коронавирусът нанесе невиждани щети на туризма в градчето
Коронавирусът нанесе невиждани щети на туризма в градчето

Коронавирусът нанесе невиждани щети на туризма в Сърница, който е основен поминък на местните хора и подхранва надеждите им за бъдещото на градчето.

Досега два бяха факторите, които влияеха негативно върху бранша - скандалите със "заплахата от радикален ислям", които избухват периодично от 20 години и създават лош имидж; плюс изключително лошите пътища, които правеха родопското селище труднодостъпно, пише Сега.

Никога обаче туристи не са спирали да посещават приказно красивия район на брега на язовир "Доспат". Сега наличието на заразени с COVID-19 и многократните призиви на органите на властта да се спрат посещенията изпразниха хотелите в пика на сезона - и то точно когато шосетата бяха оправени.

"Хората са уплашиха. Юни - юли резервациите са отказани, а по принцип от юли стартира най-силният сезон. Миналата година по това време базата бе пълна", заяви хотелиерът Мустафа Аликанов. Според него браншът трябва да получи компенсации. "Отмениха се резервациите, включително от чужденци. Още с първия призив хората се отказаха да идват. Всички хотели са празни ", сподели и Шукри Якубов, бивш кмет и настоящ хотелиер.

Както навсякъде, така и в Сърница хората са разделени в коментарите за коронавируса - едни смятат, че заплахата е сериозна и трябва да се вземат защитни мерки, а други - че истерията се преекспонира.

Според Якубов не е трябвало да се възпрепятства туризма. "Има доста интереси. В интернет хора коментират, че заможни хотелиери от Велинград са повлияли на тази история, за да остават туристите при тях, а не да идват при нас. Още повече, че пътят от Велинград стана много добър, тъкмо тия дни го завършват окончателно. Ремонтиран е и откъм Доспат", коментира той. Според него няма как проблемите да идват от конкуренти в Доспат, тъй като практически работят в общ район.

Иначе животът в Сърница е сравнително нормален. Заведенията и магазините са отворени, а полицаи, командировани от други места, гледат хора да не се струпват.

КУРИОЗ

Парадоксално е, че от и до община Сърница няма обществен транспорт. До края на миналата година се движеше един единствен автобус, който в делничен ден тръгваше за Велинград рано сутринта и се прибираше вечерта - но все пак го имаше.

Линията спря да се обслужва по икономически причини. Общинското ръководство започна да мисли как да я пусне отново, но ограничаването на движението през пролетта осуети намеренията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари