CNN: Британската автомобилна индустрия е изправена пред бавна смърт

0
Производството на автомобили в Обединеното кралство спадна с една пета през първата половина на годината
Производството на автомобили в Обединеното кралство спадна с една пета през първата половина на годината Снимка: EPA/ БГНЕС

Британската автомобилна индустрия е била отписвана и преди. Сега тя е изправена пред най-голямото си предизвикателство от 70-те години насам.

Производството на автомобили в Обединеното кралство спадна с една пета през първата половина на годината, а инвестициите са спаднали със 70%, тъй като производителите на автомобили харчат пари за планове за извънредни ситуации около Brexit, вместо за технологията, от която се нуждаят, за да оцелеят в промяната, преобразуваща глобалната индустрия.

Падането на глобалното търсене на автомобили означава по-малко работа за британските фабрики и 168 000-те заети в нея. Но британският тласък за излизане от ЕС също навреди на продукцията и струва стотици милиони долари, пише Economic.bg.

Ужасяващите данни на Асоциацията на автомобилните производители и търговци в Обединеното кралство идват дни след като изпълнителният директор на групата отправи остро предупреждение към премиера Борис Джонсън: "Излизането на Европейския съюз без сделка на 31 октомври може да обрече британската автомобилна индустрия."

"Brexit без сделка представлява екзистенциална заплаха за нашата индустрия", пише Майк Хоус в писмо до новия премиер. „Ние сме силно интегрирани с Европа и Brexit без сделка би довел до огромни митнически разходи и смущения, които биха застрашили производството.“

Производителите на автомобили вече са похарчили 300 милиона британски лири (365 милиона долара), за да смекчат рисковете от хаотично излизане, според Асоцияцията. Това е повече от три пъти повече от сумата 90 милиона паунда (110 милиона долара), която са инвестирали през първите шест месеца на годината. През последните години годишните инвестиции възлизат на 2,7 милиарда британски лири (3,3 милиарда долара).

"Днешните цифри са резултат от глобалната нестабилност, свързана с продължаващия страх от излизане без сделка ", казва Хоус в изявление в сряда.

"Този страх води до забавяне на инвестициите, тъй като стотици милиони паунда са отклонени ... пари, които биха били по-добре изразходвани за справяне с технологични и екологични предизвикателства."

Производството намалява 13 последователни месеца заради слабото търсене на ключови пазари и временните затваряния на фабрики, които бяха изтеглени напред в очакване на Brexit.

Но това не е нищо в сравнение със смущенията, които биха могли да бъдат причинени, ако Джонсън последва заплахата си да напусне Европейския съюз без сделка, прекратявайки безмитната търговия с пазар, който заема 57% от британския износ на автомобили. Това би разрушило веригите за доставки, от които зависят производителите на автомобили, ще прекъсне производството и ще ерозира маржовете на печалба, които вече са тънки като бръснач.

Според Асоциацията само митата биха стрували 4,5 милиарда британски лири (5,5 милиарда долара) годишно. Индустрията ще губи 50 000 паунда (63 300 долара) в минута.

Производителите на автомобили вече претърпяха три години несигурност относно бъдещите условия на търговията с Европа, но мнозина сега са принудени да правят труден избор, тъй като индустрията претърпява сеизмични промени, изисквани от преминаването към електрическо и автономно шофиране. 

Япония също подписа споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, което намалява бариерите пред износа на автомобили.

Honda планира да закрие голяма фабрика в Англия, в която работят 3500 души. Понастоящем тя прави до 150 000 коли Civic годишно за над 70 страни. Nissan отхвърли плановете си за изграждане на новия си SUV X-Trail във фабриката си в Съндърланд. Компанията каза, че отчасти е виновна несигурността за Brexit.

Френският автомобилен производител PSAпредупреди, че бъдещото производство на Vauxhall и Opel Astra в Обединеното кралство зависи от условията за търговия след Brexit. Това е единственият модел, произвеждан в момента в завода на групата близо до Ливърпул. 

През юни Ford заяви, че ще закрие завода си за двигатели в Уелс до 2020 г. Американската компания обясни, че решението не е свързано с Brexit, а преди това предупреди за ужасни последици от хаоса от напускането без сделка.

Индустрията беше подкрепена с една добра новина. Jaguar Land Rover, който е собственост на индийската Tata Motors, заяви по-рано този месец, че планира да направи нова гама от електрически превозни средства във Великобритания. Но това няма да е достатъчно, за да спаси индустрията от лош Brexit.

"Нуждаем се от споразумение с Европейския съюз, което осигурява безпроблемна и безмитна търговия", пише Хоус в писмото си до премиера. "Brexit без сделка просто не е вариант."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари