Чужденци водят "живота на мечтите си" в български села

1

Всяка година орди от британци се местят в испанския курорт Коста дел Сол или Южна Франция в търсене на по-слънчев и спокоен начин на живот.

Няколко хиляди от тях обаче са намерили своя рай на най-невероятното място – България, най-бедната държава членка на Европейския съюз, пише AFP, цитирани от Economic.  

С ниските си разходи за живот, 7-милионната страна се е превърнала в най-добре пазената тайна за британските граждани, искащи да се пенсионират или да преоткрият съществуването си. Най-малко 10 хил. от тях вече живеят в България постоянно или временно. Реалният им брой вероятно е много по-голям, тъй като повечето от тях не се регистрират при местните власти.

Meчта за независимост

Сред онези, които са се настанили в бившата социалистическа държава, са Тина и Кевин Брасинг, двама университетски преподаватели, които през 2011 г. зарязват добре платената си работа в Кент и се заемат с малка ферма за органични продукти в сърцето на селските райони на България.

„Искате ли чаша чай?“, пита весело Тина, докато отваря зелените врати на имението, разположено на прашния път в малкото село Алино, на 50 км от столицата София.

Зад дребничката брюнетка малки козички подскачат из китната градина, обляна в слънчева светлина. Зеленчукови лехи се вият сред овощните дървета и цветни храсти. Семейството отглежда и пилета, гъски и прасета.

И двамата са около 40-те. Твърдят, че България им е позволила да изпълнят „мечтата си за независимост“. „Отне ни няколко години да превърнем изоставената къща и градина в нещо красиво, където отглеждаме храната си“, разказва Кевин, отпивайки от чаша с британското знаме.

„Научихме се да сме щастливи с по-малко“, добавя Тина, която в един момент работи като маркетинг експерт в Лондонското сити.

Когато не продават продукцията си на фермерския пазар, те водят козите на паша, пият кафе със съседите си и подобряват бългаския си.

„Това не е Испания, където можеш да живееш като англичанин в английска общност. Истинските авантюристи са тези, които избират България“, казва Кевин.

Те също са притеснени от резултата от британския референдум за членството в ЕС. „Горда съм, че съм британка, но ми харесва да живея тук. Не мисля, че двете взаимно се изключват“, споделя Тина.

Нощи под звездите и басейни

Романсът на британците с България започва през 2004 г., когато София стартира мащабна кампания за рекламирането си като туристическа дестинация във Великобритания, за да привлече чуждестранни инвестиции.

3 години по-късно балканската държава става част от общия пазар на ЕС, което допълнително улеснява правилата за живот и работа в нея.

Между 2004 и 2008 г. британците купуват около 60 хил. жилища, посочва Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Имотният бум вдъхнови създаването на комедийния сериал „Английският съсед“, разказващ за английски пенсионер, който се премества в измислено българско село. Сериалът бе излъчен по Българската национална телевизия и предизвика голям интерес.

С финансовата криза притокът на британци намаля, но все още има желаещи, особено сред пенсионерите с „младежки дух“, твърди Драганов.

„Изненадващо е, че много от тях избират отдалечени, необичайни места, вместо курортите. Те търсят усещането за общност и нощите под звездите“, обяснява експертът.

Ким Сейър от Норич е един от първите британци, които се заселват в село Марча в централната част на България. Много от тях са привлечени от региона заради планините, езерата и средновековната му история.

„Четох една статия за България преди 12 г. Винаги съм искал да отида в чужбина и след развода ми реших да го направя“, споделя 56-годишният водопроводен и строителен експерт.

Неговият просторен имот включва няколко къщи, построени от самия него, както и луксозен басейн с изглед към пищната долина. „Не бих могъл да живея така у дома“, казва той с усмивка.

„Животът ми е тук“

В близкия град Дряново британски акцент може да се чуе буквално във всяко кафе.

„Преди 10 г. си мислехме, че британците са екзотика, но сега са толкова много, че изобщо не ни правят впечатление“, разказва местният жител Янко Стефанов.

„Познавам всички, които живеят тук. Те ме наричат Якоб“, споделя с усмивка той.

Сред неговите британски приятели са пенсионираният музикант от Белфаст Стивън Мълърн и половинката му Катрин, които са собственици на имот край черния път в село Туркинча.

Те решават да напуснат Лондон преди 3 г., пресмятайки, че пенсиите им ще им осигурят охолен живот в България, където може да си купиш голяма къща за по-малко от 15 хил. евро.

Двойката обаче признава, че животът през зимата е труден, особено предвид дълбокия сняг и прекъсванията на електрозахранването.

„Наясно сме, че това не е богата страна, което не ни пречи да мислим, че е страхотно място“, посочва Катрин.

Въпреки всичките си различия, британците имат една обща черта: те се надяват, че при предстоящия Brexit правителството им ще постигне сделка с ЕС, която да защити техните имигрантски права и статут.

„Искаме да останем, ако ни позволят. Никога няма да изгубя английската си идентичност, но животът ми е тук“, признава бившият военен пилот Кийт Дейвис, който ръководи фирма, предоставяща услуги на имигрантите в село Гостилица.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари