Чудо с детска учителка от Русе в храма на Преподобна Стойна

117
Захаринка Чампоева хвърля патериците в църквата "Свети Георги"
Захаринка Чампоева хвърля патериците в църквата "Свети Георги" Снимка: България днес

Захаринка Чампоева хвърля патериците в църквата "Свети Георги"

Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна или Стойна Калугерята, е българска отшелничка, смятана за ясновидка и лечителка.

Преподобна Стойна умира от пневмония на 22 декември 1933 година, като отказва лекарства. Погребана е в двора на църквата „Свети Георги“ в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Любопитното е, че приживе тя сама предсказва смъртта си. "Знам, че ще живея точно 50 години и 100 дена", казва Стойна.

Преподобна Стойна била известна и като духовната учителка на Ванга. Петричката пророчица неведнъж я е признавала за своя предтеча и често пращала болни да търсят изцеление на гроба ѝ.

Счита се, че баба Ванга често е идвала в Златолист, за да се зареди от големия чинар в двора на манастирчето "Свети Георги".

Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава. Всеки страдащ трябва само да обгърне здравият му вековен дънер и ще се изцери.

Смята се, че чинарът дава огромна сила и енергия, както била убедена и самата Преподобна Стойна. Днес на дървото са вързани две люлки. Всеки, който има молба към светицата, трябва да се полюлее на тях.

В двора на манастирчето се намира още и кладенец на желанията. Всеки, който има определено желание, само трябва да се наведе над него и да прошепне искането си над живата вода.

Много са историите за чудеса, които стават на мястото, където е живяла и погребана светицата.

Един от чудните разкази е на учителка от Русе.

Когато ковчегът с тялото на нейното първо дете се затваря, животът на Захаринка Чампоева от Русе се превръща в безкраен кошмар, пише "България Днес" .

"Родих Никола, когато бях едва на 18 години - започва своята покъртителна изповед пенсионираната детска учителка от Русе. - След това със съпруга ми Здравко минахме през много трудности и лишения. Никола завърши две висши образования, има две деца, но не успя да пребори рака... През месец май си отиде. Мъката беше непоносима. Вече бях преживяла един инсулт, но ме удари още един. Това ме направи напълно неподвижна.

Лявата ми страна беше парализирана. Лежах вкъщи, а за да направя само няколко болезнени крачки, ми бяха нужни две патерици. Но някак трябваше да продължа живота си. Имам още две деца и четирима внуци. Научих за храма на Преподобна Стойна в Златолист от предаване по телевизията. По-късно намерих и подробна информация във фейсбук страницата "Преподобна Стойна - Prepodobna Stoyna".

И реших, че трябва да отида там, въпреки че се намира на другия край на България. Моят мъж е атеист, абсолютно невярващ. Въпреки това се съгласи да направим това тежко пътуване. Беше трудно, защото той не шофира на дълъг път, налагаше се често да правим почивки. Преспахме в Сандански и на другия ден потеглихме към Златолист. През цялото време имах усещането, че нещо ни води напред в правилната посока. В центъра на селото срещнахме възрастен мъж.

Оказа се, че това е бай Коста, живата история на Златолист. Като дете той също е бил спасен с чудо от Преподобна Стойна. Бай Коста ни упъти към храма, защото в този момент джипиесът ни беше отказал. Беше ранна сутрин, когато колата ни спря пред църквата "Свети Георги", където е живяла светицата. Влизайки в двора, не знам какво ми стана, но се разтреперих се и оставих патериците.

Прекрачих сама входа на църквата и застанах боса на камъка пред олтара.

Казвах молитвите си, когато главата ми се завъртя и имах чувството, че нещо ме отнесе за момент в друго измерение. Усещането е сякаш те вдигат във въздуха и после те връщат пак на земята. След това съвсем сама, без чужда помощ, изкачих стълбите към стаичката, в които е живяла Преподобна Стойна. Помолих се, а от очите ми започнаха да текат сълзи. Нещо пак ме грабна, усещах чисто физическо докосване, въпреки че бях сама.

Върнах се обратно по стълбите към църквата и олтара. Чух мъжа ми, заклет атеист, да казва: "Става някакво чудо, ти вървиш...". После обиколихме всички места, заредени с енергия край храма. Отидох до гроба на Преподобна, до люлката в двора. Прегърнахме вековното дърво. Не ми се тръгваше от там. Интересното е, че дори мъжът ми, в когото нямаше и зрънце вяра, усети силата на това място. Каза ми:

"Може да си тръгваме направо за Русе, няма да спираме никъде. Имам чувството, че мога да карам и хиляда километра". Така и стана. След това посещение в Златолист животът ми се промени и отново доби смисъл. Наскоро със съпруга ми празнувахме 50 години от нашата сватба. В дома си имаме икона на Преподобна Стойна. Светицата, която отново ме върна към живота."

Друга интересна история е на младата майка Светослава, която е благодарна на Преподобна за рожбата си.

"Няма никакъв начин да имате дете по естествен път." Това е диагнозата, която научават от лекарите Светослава и Георги и решават да опитат инвитро. Но и да потърсят помощ от Преподобна Стойна.

"Връщахме се от Гърция и решихме да минем през Златолист - разказва Светослава. - Беше спокоен делничен ден. Влязох в църквата, застанах в средата и започнах да се моля. Усетих сякаш някой влезе и застана зад мен. Присъствието беше толкова силно, че се обърнах да видя кой е. Нямаше никой... После се качих в стаичката на Преподобна, погледнах нагоре и заплаках. Тежестта и мъката започнаха да се изливат в сълзи. Но почувствах, че всичко ще бъде наред.

Направихме процедурите и още от първия път забременях. Днес моето прекрасно момиченце Валерия вече е на четири месеца."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Lora
    Пьлни глупости,стига ходихте при тези вещици,ходете в църква,но учителките. Не са особено умни,кухи лейки са,така,че нормално да са суеверни,не са вярващи,да се кланяте на идоли,простотия голяма!
  • 0
    3
    Анонимен
    Колко заблудени,,,овчици имало на таз земя!,,Господи прости им те не знаят какво правят; Библейски стих:Думи изречени от Иисус,според пророческите писания!
  • 2
    2
    Анонимен
    Да,покъртителен разказ,да загубиш дете е ужасно,с тази болка живея 20/години! Дали е Стойна????Или Бог(Отец,ИисусуХритос,Святият Дух),Който е над Всичко!
  • -14
    1
    Иван
    А така, ходете при врачки, те ще ви оправят...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари