Чудо - от мощите на св. Йоан Рилски започна да изтича благоуханно миро

0
За първи път мощите на Свети Йоан Рилски пускат миро
За първи път мощите на Свети Йоан Рилски пускат миро

Мощите на Св. Йоан Рилски до сега никога не са мироточили. Случва се за първи път и няма информация в хрониките. Това е знамение свише.

Очевидци от Старозагорско свидетелстват, че са започнали обилно да мироточат светите мощи на 13 прославени светци, които се съхраняват в манастира "Св. св. Петър и Павел" в местността Бяла черква в Родопите. Сред тях е и частица от нетленните мощи на най-прославения български светец - св. Иоан Рилски! Това е първият случай на мироточене от мощите на Рилския светец, поне в църковните хроники досега не е откривана такава информация, пише Петър Марчев в Старозагорски новини.

За явното чудо разказват поклонници, завърнали се от светата обител. Те са категорични, че в предната част на храма отчетливо се долавяло благоуханието на мирото.

Заедно с мощите на св. Иоан Рилски, в специалната мощехранителница има и мощи на св. Димитър Солунски, на св. Серафим Саровски, на трите дивеевски юродиви (преподобни Александра, Марта и Елена Дивеевски) и на св. Теодосий Киевопечорски. Те също мироточат, като мирото се събира в специални прозрачни ванички. Вече три месеца мироточат и мощите на св. ап. Петър, на св. Николай Мирликийски, на св. Йоан Кръстител, на св. Симеон Богоприимец и на св. Наталия.

Белочерковският манастир е най-високопланинската света обител в България - намира се на 1650 м надморска височина в рида Чернатица и на около 30 км южно от Пловдив.

Основан през 11-и век, като тогава е бил посветен на "Св. св. Козма и Дамян". По време на помохамеданчването на чепинските българи през 17-ти век манастирът е разрушен, но през 1883 г. възкръсва с новото име "Св. св. Петър и Павел".

Върху останките на старата църква е била построена нова от бял ломен камък и именно от тук идва и името на манастира - Белочерковски.

При пожар през 2002 г. изгарят напълно жилищните и помощните сгради и от комплекса остава само църквата, къде сега се случва чудото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари