Читателка на русенската библиотека върна книги с половин век закъснение

3

Съвестта няма срок на годност!

Читателка върна книги с половин век закъснение! Служителите на русенската библиотека "Любен Каравелов" откриват в пощенската кутия две доста остарели издания и остават изключително изненадани.

Към книгите "Философски словар" и "Критика на основните направления в съвременната буржоазна естетика" има и прикрепено писмо. Оказва се, че вече пенсионирала се жена, която навремето е учила в дунавската столица, ги е взела, за да се подготвя за уроците си по философия.

"Завърших училище, заминах за моя роден край, но така и не върнах книгите. Впоследствие дори забравих за тях. Признавам, постъпката ми, за мой срам, не е за пример. Моля да ми простите, че ги връщам след 50 години", пише до директорката на библиотеката някогашната им читателка.

От библиотеката признават, че и преди са им връщали книги със закъснение, но чак с толкова голямо - никога. Официалният срок за заемане на книга е 20 работни дни, като изданията могат да се презаписват до три пъти и срокът да бъде удължен до 60 работни дни.

"Историята малко прилича на писмото, което пътувало 45 години по пощата. Чест ѝ прави на жената, че връща книгите, но след толкова много години те вече са отчислени отдавна и не стават за ползване", коментира пред "България Днес" пиарът на библиотеката Татяна Савова и допълва, че спазването на правилата и от двете страни е много важно, за да вървят нещата добре.

Русенската библиотека е едно от най-старите и най-рано създадени духовни средища в България. Началото е през 1888 г. Най-напред институцията се помещава на ул. "Княжеска", в къщата на възрожденеца Йосиф Дайнелов, съратник на Г.С. Раковски. На 11 февруари 1888 г. Общинският съвет взима историческото решение за откриване на Русенска градска библиотека на ул. "Дондуков-Корсаков" в центъра на населеното място. Към днешна дата библиотечният фонд наброява над 630 хил. библиотечни документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    селянин
    до 2, за кога говориш за 70те ли
  • -5
    3
    Куха та дрънка
    Поредната куха лейка, която търси обществена подкрепа.
  • 9
    2
    плюс минус
    Като деца живеехме на стотина метра от любимата ни библиотека. Но сега старинната част на сградата на библиотеката вече е доста овехтяла. По времето на соца много стари архитектурни сгради бяха обновени. А сега?
  • -17
    1
    Чакаме
    да я бутнат и да постоят някой КАуфланд там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари