Чип с биометричните данни оскъпява новите лични карти

0
Отпадат безсрочните документи
Отпадат безсрочните документи Снимка: БГНЕС

Отпадат безсрочните документи

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и на безсрочни документи.

Новите лични документи може да започнат да се издават още в края на май, когато би трябвало цялата система за изработването им да е готова да заработи, съобщава БНТ.

"Очакваме фирмата изпълнител по договора да създаде техническа възможност, а също така очакваме и в най-скоро време предложените законодателни промени да влязат в сила", каза Стоян Стефанов, директор на дирекция "Български документи за самоличност" - МВР.

Законодателните промени са необходими, защото отпада издаването на безсрочни лични карти за хората, навършили 58 години.

"Това е съобразено с Европейското право и съгласно европейските регламенти не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност. По тази причина е предвидено личните карти, които до момента издавахме като безсрочни на лица над 58-годишна възраст, вече от 18-годишна възраст до 70-годишна възраст да бъдат с 10 годишен срок на валидност. А лицата, които са навършили 70-годишна възраст ще имат право да изберат: 10-годишна валидност или 30-годишна валидност", поясни Стоян Стефанов.

Така в информационните масиви ще се разполага и с максимално актуална снимка на възрастните хора, с която да се намали вероятността за злоупотреби. Новите лични карти имат повече защити срещу фалшификации.

"Снимката ще бъде по-голяма, по-ясна и по-контрастна. И най-съществената новост е, че в новата лична карта ще има електронен носител на информация", каза Стефанов.

Първоначално в чипа на личната карта ще бъдат въведени биометричните данни - снимката на притежателя ѝ и два пръстови отпечатъка.

"Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване".

Така хората, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт.

"А на по-късен етап ще бъде записана и електронна идентификация на лицата. Тогава българските граждани ще могат да я използват за работа във виртуална следа за използване на електронните услуги, които се предоставят от държавата. И съответно с нея да дават електронни волеизявления", каза Стоян Стефанов.

БНТ: Т.е. тя ще бъде като електронен подпис, няма да се налага да се вадим такъв допълнително, така ли?

- Да, тя ще служи като квалифициран електронен подпис.

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация налагат и промяна на цената на новите лични карти. Предложението е таксата за обикновен срок на издаване да бъде 30 лева.

Бързата услуга за издаване за срок от 3 дни ще струва 60 лева, а експресната услуга - в рамките на 8 часа - ще струва 150 лева. Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават само от София, но ще могат да се заявяват във всяко едно районно управление на територията на страната. Запазва се безплатното издаване на първа лична карта на навършилите 14 години, както и за хората, навършили 70 години.

"За лицата, които са в неравностойно положение и с трайно намалена работоспособност, или със степен на увреждане 50% и над 50% да се запази изключително намален размер на таксата за лична карта. В случая предложението е 3 лева".

Предложението за промяна на тарифата за издаване на лични документи трябва да бъде одобрено от правителството. От началото на следващата година ще започне издаването и на нови задгранични паспорти. Те също ще бъдат с подобрена защита от фалшфициране, като ще се предлага и издаването на паспорти с 10 годишен срок на валидност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    до 5
    По света има около 740 компании произвеждащи чипове и нито една от тях не е собственост на българин. Но това не е проблем. В AliBaba има много търговци, които ще ти продадат колкото искаш, каквито си искаш чипове. Тоест поръчват се 6 милиона RFID комплекта, чип с антена по 32 цента и нататък се сещате.
  • 9
    5
    русенец
    Аз пък бих попитал какви ще са тези чипове за по 12 кинта !:) Изобщо има ли печеливш бизнес в Булгаристан, който да не свързан с доене на държавата/данъкоплатеца?
  • 8
    4
    Любопитен
    Само да попитам, фирмата на кой депутат и от коя партия ще прозвежда тези оскъпяващи чипове. Имаме вече опит с такива депутатски фирми
  • 16
    3
    Суверенът
    Щом ДЪРЖАВАТА има нужда МОЯТА лична карта да е с чип, нека същата шибана ДЪРЖАВА да ми издаде такава без да натоварва моя личен финансов бюджет. Аз, честно казано, НЯМАМ нужда от такава крадлива „ДЪРЖАВА“!
  • 8
    2
    писали, писали,
    а не казали какво става с вече издадените безсрочни лични карти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари