Чиновници на сянка

0
Как в седмицата на гората паднаха още 170 дървета в Пловдив
Как в седмицата на гората паднаха още 170 дървета в Пловдив Видео: БГНЕС

Докато в единия край на Лаута, дивата гора - парк на Пловдив и зелена система на най-големия район "Тракия" пушат барбекюта и вдигат с огромна гордост цели две беседки, в другия и край дърветата безмилостно падат. С безпомощност гледат пловдивчани как се оголва гората, а всеки опит да се потърси отговор на този въпрос се удря в стената на мълчанието, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

През 2003 година двукратният олимпийски шампион по гребане Николай Бухалов купува половината от 6 дка парцел, който макар и на ръба на Лаута, не се води зелена площ. По негови думи, предлагал се е целият парцел, но той не е пожелал да го придобие, а купувач за другата половина не е имало. По план е било отредено там да се построи рехабилитационен център. През 2005 година Бухалов отваря голям фитнес салон, който и досега работи. Съседният парцел все повече се самозалесява и става неотменна част от гората. След като става ясен планът за удължаването на ул. "Цветан Лазаров" и преминаването и през Лаута, за парцела се намира продавач. Странно е, че въпреки гъстата си растителност и сливането с гората, неговият статут не е променен. Това, което сега ще се строи, са жилища и офиси. Затова в последните няколко дни над 170 дървета бяха отсечени, иначе казано - 3 дка гора. Тази "подробност" от зеления пейзаж на "Тракия" бе премълчавана досега от управляващите.

Проектът за новия път бе преработен, платното стеснени, за да бъдат спасени повече дървета по думите на кмета Тотев. Сделката с парцела в гората, обаче, не бе обявена никъде. Затова сега пловдивчани гледат как гората се топи и просто нямат какво да направят. Въпросът е защо не е променен статутът на парцела? В близост се садят нови дръвчета, които ще се превърнат в гора след 10 - 15 години. Тук се изсича наред. Чиновниците, които трябва да дадат някакъв отговор, стоят на сянка. Останалите това лято ще са на припек. За община Пловдив беше голяма изненада, че събореният тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 се оказа паметник на културата. Дали сега няма да бъдат изненадани, че продаденият парцел се оказа гора? И в двете ситуации белята е сторена.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари