Четвърти кризисен център на БЧК в Русе

1
Той се намира в град Сливо поле, на пътя Русе-Силистра, който през зимата при силен снеговалеж, често става непроходим
Той се намира в град Сливо поле, на пътя Русе-Силистра, който през зимата при силен снеговалеж, често става непроходим Видео: БНТ Русе

Четвърти кризисен център разкри Българският червен кръст в Русе.

Той се намира в град Сливо поле, на пътя Русе-Силистра, който през зимата при силен снеговалеж, често става непроходим. При нужда 20-на души, изпаднали в бедствена ситуация, могат да бъдат настанени в две сгради, където ще получат подслон и топла храна, съобщава БНТ Русе.

Кризисните центрове на Българския червен кръст са разкрити на три от основните пътни артерии в областта със съдействието на общините Бяла, Русе и Сливо поле. Те се намират в Бъзън - на пътя за Варна, в Пиргово и гара Бяла – в посока Велико Търново, и в Сливо поле – на пътя за Силистра.

Валентин Атанасов – кмет на Община Сливо поле:
„Има голям трафик и при зимни условия е възможно да се случат задръствания, често има спирания, навявания, задръствания и се налага камиони, автомобили, автобуси да остават на място, да бъдат отклонявани.”

Освен в Сливо поле, бедстващи хора могат да бъдат подслонени и в туристическия център в Бръшлян, където има 40 легла. Решението за откриването на кризисните центрове е взето през октомври, когато е направена оценка на рисковите места в русенска област, и то не само, ако има блокирани хора на пътя, но и при други природни бедствия или инциденти.

д-р Руденко Йорданов – председател на БЧК – Русе:
„Тук, в тази община, има много сериозен резерв от техника, която е способна при тежки зимни условия да пробие до съответните центрове или да отведе или да закара нуждаещите се… И още по-важно – хората са подготвени така, че да си свършат работата.”

Кризисните центрове ще бъдат отворени при необходимост. Хубаво е хората да знаят, че ако тръгнат на път и изпаднат в бедствена ситуация, ще има къде да се подслонят, коментира Валентин Атанасов. Но неговият съвет е, ако има прогноза за силен снеговалеж и вятър, да се помисли дали да пътуването няма да е рисково.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари