Четири екзитпола ще следят изборните резултати в Русе

1
Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 204 000 жители на областта
Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 204 000 жители на областта Снимка: Dunavmost

За трети път тази година гласуваме за народни представители. Особеното този път е, че днес имаме право да дадем вота си и за президент и вицепрезидент на страната. Областният управител на Русе Борислав Българинов отправя апел към жителите на региона да излязат и да гласуват, защото по този начин демонстрират ангажираност и загриженост за бъдещето на държавата. Той се надява, че този път ще бъде излъчен редовен кабинет, който да гарантира стабилно управление, посветено на просперитета на България.

Навсякъде в страната изборният ден започна. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Оказва се обаче, че изборният ден вече е започнал за част от сънародниците ни в чужбина. Първи възможността да направят избор за бъдещето на родината са имали българите в Крайстчърч в Нова Зеландия. Това е станало точно в 20.00 часа българско време снощи. Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия.

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания и Турция – съответно 132 и 126. Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия. За тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн.

Колкото до Русе и региона, очаквайте подробности как е започнал изборния ден. Дали във всички 292 секции в региона, където се гласува с машини, електронните устройства са тръгнали безпроблемно. Пълната информация по време на изборния ден, както и дали има жалби и за какво се отнасят те може да следите на уеб сайта на Областна администрация – Русеhttps://www.ruse.bg/, както и на официалната Facebook страница на институцията: https://www.facebook.com/rusedistrict.

Припомняме, че секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. Във всички секции са ангажирани общо 2 890 члена на секционни избирателни комисии. По шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. С по две машини ще се гласува в две секции в град Бяла, една в Две могили и по една в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43. Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 204 000 жители на областта, а за община Русе те са 144 616. Точната бройка ще бъде обявена по-късно през деня.

Същевременно четири екзитпола ще следят изборните резултати от 14 ноември в Русе. Става дума за агенциите „Алфа Рисърч“, „Галъп“, „Маркет Линкс“ и „Тренд“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари