Честванията за 146-годишнината от Шипченската епопея започнаха в Габрово

0
На централния площад "Възраждане" бе произведена тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за свободата на България
На централния площад "Възраждане" бе произведена тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за свободата на България Снимка: Община Габрово / Фейсбук

На централния площад "Възраждане" бе произведена тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за свободата на България

С тържествена заря проверка в памет на воините, загинали за свободата на България, в която участва националната гвардейска част, днес на централния площад "Възраждане" беше отбелязана 146-годишнината от Шипченската епопея.

Почетния строй прие заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Официални гости на тържеството бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Габрово Мария Башева - Венкова, заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова, народният представител Валери Митов, председателят на Общинския съвет в Габрово Климент Кунев, Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, председателят на район Тараклия Иван Паслар, представители на местната администрация, информира БТА.

"Водени може би от политически недоимък, днес откъсваме парче по парче от миналото, за да строим "сглобката" на политически угодна и небългарска история. Време е да се замислим за онова, което самите ние правим, защото сме напът днес за срам да пишем нова Епопея, да направим Вазов герой в тази нова "Епопея на обречените", нямаме право на това", заяви в тържественото си слово Илияна Йотова. Тя призова всички да си спомним, че ни е съхранил стремежът към свобода и независимост. "Велик народ сме, с велика история. Тази история трябва да познаваме, а онези, които се опитват да я оскверняват, трябва да срещнат нашето отрицание и нашата съпротива", каза вицепрезидентът.

"За тринадесети път Шипченската епопея ни събира, за да ни напомни за онзи горещ август 1877, когато боят се обръща на смърт и на щик. Препрочитаме историята, припомняме си подвига на героите увековечен в художествени изложби, разказваме на нашите деца. Национално честване Шипченска епопея е онзи открит урок по история, национална гордост, героизъм, патриотизъм, национална гордост, който ни учи да вървим по стъпките на опълченците. Събитията като това ни кара да се замислим за ценностите от абсолютното минало, които се превръщат в абсолютни ценности на вечността", каза по време на тържествената заря-проверка Мария Йозова, заместник-кмет на Габрово.

Тържествената заря проверка е част от национални тържества по повод 146-годишнината от Шипченската епопея, които са под патронажа на президента Румен Радев. Те започнаха на 7 и ще продължат с различни инициативи до 25 август.

Днес се състоя и националното състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, а от 21:30 часа на централния площад "Възраждане" концерт изнесе група „Епизод“.

Утре предстои кулминацията на честванията на връх Свети Никола при Паметника на свободата, където ще присъства президента Румен Радев.

Безплатен транспорт е подсигурен за желаещите да посетят тържествата по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. По-късно през деня ще бъде открита изложбата „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат показани театралните възстановки „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“.

В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

На 20 август, на поляната под местността Градище в Габрово, е предвиден празник за цялото семейство под надслов „Седем символа на свободата“.

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата „Васил Левски: да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово - творческо ателие за стъкло, керамика и коприна, обединено под мотото „Празнични докосвания в цвят и коприна“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ - Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив - Габрово.

БТА припомня, че на 7 август в Националния музей на образованието в Габрово беше открита изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“. Събитието бе първото от програмата за тържественото отбелязване на 146-годишнината от Шипченската епопея. На 17 август бе открита изложбата „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 г.“, а по-рано днес бе и Националното състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари