Честото хълцане може да е симптом за заразяване с COVID-19

0
Потърсете лекарска помощ, ако хълцането не престане след 48 часа или се появява твърде често
Потърсете лекарска помощ, ако хълцането не престане след 48 часа или се появява твърде често Снимка: iStock

Потърсете лекарска помощ, ако хълцането не престане след 48 часа или се появява твърде често

Редица изследвания показват, че постоянното хълцане може да е сигнал, че човек се е заразил с коронавирус, пише „Дейли Експрес”, цитиран от БГНЕС.

Досега хълцането никога не е било в списъка на основните симптоми, но продължителността му може да означава заразяване със SARS-COV-2.

Изследване, направено от египетски лекари, установило наличието на COVID-19 при пациент, който се оплакал единствено от хълцане. 64-годишният мъж потърсил лекарска помощ след три денонощия. По време на изследванията било установено, че той е заразен с коронавирус и нивото на левкоцитите му е ниско.

Аналогичен случай е описан в друга статия, публикувана от американски учени. В този случай става въпрос за 62-годишен пациент, който не спрял да хълца в продължение на четири денонощия. При него заразата засегнала белите дробове, а нивото на левкоцитите и тромбоцитите било силно понижено.

Хълцането е рядко срещан симптом на коронавируса. То се появява най-често при стрес или вследствие на неправилно хранене и обикновено отминава след няколко минути. Британските лекари, обаче, препоръчват да се потърси лекарска помощ, ако хълцането не престане след 48 часа или се появява твърде често. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари