Честит празник, русенци!

6
Бъдете благословени и достойни за СВОБОДАТА!
Бъдете благословени и достойни за СВОБОДАТА! Снимка: Севдалин Емануилов

Честит Национален празник 3 март!

Честита СВОБОДА, българи, русенци!

Честваме 141 години от Освобождението на България.

На 3 март 1878 година по нов стил е подписан Санстефанския предварителен мирен договор, сложил край на Руско-турската война и обособил Третата българска държава.

 

141 години свободен избор и свободен живот в Града на свободния дух са били велико изпитание за поколенията преди нас.

За онези, които платиха с кръвта си, с емоциите си и с целия си живот дори и най-дребните детайли от днешната българска свобода. Разбира се, в такъв ден оценяваме, че 141 години свобода са изпитание и за самите нас – съвременните българи, които имаме примера на предците, но и задължението да отстояваме измеренията на свободата в съвременния свят – със свои собствени открития, със свои малки и големи победи в името на истината, на справедливостта, на демокрацията и на ценностите на модерната цивилизация.

Ние сме държатели и на щастието, и на привилегията да живеем в един прекрасен град, с важен принос и с особено дълбоки следи в пантеона на българските освободителни движения, на новите социални доктрини и достижения на Европейското просвещение, част от които винаги сме били, защото сме народ, създал буквите и писмеността на 300 милиона славяни по целия свят.

На нашия език се говори в институциите на ЕС, нашите славянски букви сега са върху европейските пари, ние бяхме достойни домакини на председателството на Европейския съвет, за да водим сега позитивния диалог за приобщаването на Западните Балкани към голямото семейство на ЕС.

Изброеното дотук е твърде малка част от необятните хоризонти на нашата свобода, която трябва да обичаме повече от всичко останало, да воюваме за нея всеки миг, да предаваме това усещане на идващите след нас, за да пребъде България!

Бъдете благословени и достойни за СВОБОДАТА!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари