Честит празник, драги българи!

0
Честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия
Честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия Снимка: iStock / Getty Images

Днес честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Общоградски чествания по повод националния празник се организират във всички градове на страната, въпреки епидемичната обстановка. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия.

Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.

Първоначалният замисъл е присъединяването на Областта да стане заедно с присъединяването на другите откъснати от Княжеството български области. След като това се оказва невъзможно, главно поради неподходящата международна обстановка, на преден план излиза задачата да се реализира поне присъединяването само на Източна Румелия.

Първите опити за осъществяване на тази задача се предприемат още през 1880 г. През 1884 г. въпросът за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България отново излиза на преден план, но и този път не може да бъде решен.

Борбата взема организиран характер след учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той се нагърбва с изпълнението на задачата само с революционни средства, по примера на дейците на Априлското въстание през 1876 г. През лятото на 1885 г. е избран нов състав на БТЦРК, който, без да се отказва от подготовката на масова революционна борба, издига лозунга за обединение на Южна и Северна България под скиптъра на княз Александър I Батенберг.

Предприемат се бързи действия за спечелване на някои командири на Източнорумелийската милиция.

Решено е акцията да се проведе към средата на септември 1885 г., но започналите големи демонстрации в някои села и градове стават причина тя да се ускори. Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център. Сутринта на 6 септември те, заедно с частите на Източнорумелийската милиция, обкръжават конака и арестуват намиращия се в него главен управител – Г. Кръстевич. Вместо да се възползва от дадените му права по силата на Органическия устав и да повика незабавно турски войски от Цариград, Кръстевич, като родолюбец, предпочита да се предаде доброволно. Веднага след провъзгласяването на Съединението е сформирано Временно правителство начело с д-р Г. Странски, което поема управлението на Областта до пристигането на княз Александър I Батенберг. В състава на временното правителство влизат: д-р Г. Странски (председател), д-р Ст. Чомаков (подпредседател) и членове: майор Д. Николаев, майор Д. Филов, майор С. Муткуров, майор Р. Николов, Й. Груев, К. Пеев, д–р Г. Янкулов, Д. Юруков, З. Стоянов, Г. Данчов, Ат. Самоковец и Г. Бенев. За главнокомандващ източнорумелийската милиция е назначен майор Д. Николаев.

Присъствието на лица от двете политически партии в Областта, на четирима военни дейци и представител на БТРЦК трябва да покаже на външния свят и особено на Русия, че Съединението е общонародно дело. Веднага след съставянето си, Временното правителство обявява военно положение в Областта и издава заповед за мобилизиране на мъжкото население, годно да носи оръжие. Заедно с това то отправя и покана до княз Александър I Батенберг да поеме управлението на обединена България. Временното правителство просъществува до 9 септември 1885 г., когато в Пловдив пристига князът и възлага функциите му на Комисарство на Южна България.

Къде ще има чествания, посветени на 136-ата годишнина от Съединението:

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват на 6 септември, в тържествената проверка (заря) в Пловдив, посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха пресцентъра на министерството на отбраната.

Тя ще започне в 20:30 ч. на площад "Съединение" в града и в нея ще участват представителни блокове от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Командващ зарята ще бъде командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

На 6 септември, от 10:30 ч. военнослужещите от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 - Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина.

В празничния ден в град Неделино военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще отбележат деня на Съединението с тържествена проверка (заря), която ще започне в 21:00 ч.

В Стара Загора с тържествен военен ритуал от 10:30 ч. представителни формирования от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора".

Военнослужещите от Бригадното командване ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност, които ще започнат в 10:30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. във Враца и в 11:00 ч. на централния площад в Сандански.

Военнослужещи от военно формирование 22 160 в 11:00 ч. ще поднесат цветя пред паметника на 4-и пехотен полк в Плевен.

Военнослужещи от 4-и артилерийски полк в Асеновград ще отдадат воински почести и ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града (от 9:30 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (от 11:00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (от 13:30 ч.).

Денят на Съединението ще бъде отбелязан тържествено и в Хасково, където от 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода" ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-а механизирана бригада.

В Русе представителни части от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще започне в 11:00 ч. на площад "Александър Батенберг" пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.

Курсантите от Националния военен университет ще участват в ритуалите за отбелязване на Деня на Съединението във Велико Търново, където в 10:30 ч. пред сградата на общината ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а в 11:00 ч ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника Майка България.

Представителни формирования от Военноморските сили ще участват в тържествата за отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на България във Варна и Бургас.

В София в 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В деня, в който отбелязваме Съединението, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще предложи на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата "София - столица на обединена България". По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на Музея извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10:00 ч. до 18:00 ч.).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари