Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Честит мишкин ден, народни избраници!

0
Нека все пак пожелаем на новия парламент успешна работа
Нека все пак пожелаем на новия парламент успешна работа

Днес е Мишинден, наричан още: Мишкинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци, Мишовина, Мишако, Очовден – народен празник в чест на мишките. Празнува се в деня на св. Нестор (27 октомври) и по-рядко на 24 ноември (св. Катерина), на Песи понеделник (първият понеделник от Великденските пости) или през първите три дни на февруари.

Според народната легенда „мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка“, а друго предание разказва, че „всички гадини – мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян“. С мишката са свързани различни поверия. Ако мишката премине през разкрача на човека, ще го сполети нещастие. Появата на много мишки през годината е прокоба за студена зима, за глад и болести. Ако в къщата се въдят много мишки, вярват, че някой от домочадието краде.

Точно този ден избраха за първи работен новите народни избраници. Бат Сали, Йордан Цонев, Делян Пеевски, Хюсеин Хафъзов и още около 160 мишоци-ветерани  отново ще прекрачат прага на българският парламент. Около 80 са мишките – новобранци.

Какво ще ни донесе новият парламент? Повишаване на жизнения стандарт, разрешаване на проблема с КТБ по удачен за народа начин? Съдбоносни реформи в съдебната система? Взимане на категорични мерки за борба с корупцията и кражбата на държавни и европейски средства? Едва ли…

Нека все пак пожелаем на новия парламент успешна работа. Дано я свършат, като лъвове, не като мишки. Макар че силно се съмняваме.

Честит мишкин ден, народни избраници! 

Автор: Борис Касиков
(Автор: Борис Касиков - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари