Чешко издание: Купувачите на ЧЕЗ се финансират с кредити от офшорки

0
Борисов разпореди проверка на сделката и финансов одит на Гинка Върбанова
Борисов разпореди проверка на сделката и финансов одит на Гинка Върбанова Видео: NOVA

Чешко издание разпространи информация, че почти половината от сумата по сделката с ЧЕЗ се финансира с кредити от офшорни компании.

У нас по нареждане на премиера Бойко Борисов, НАП започна пълна финансова ревизия на сделката за продажбата на ЧЕЗ, както и финансов одит на фирмите около Гинка Върбакова, информира NOVA.

Сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ стана основна тема  за чужди медии. Чешкото издание LIDOVÉ NOVINY днес излиза с разследване около мащабната продажбата. Според публикацията, част от парите на Inercom били обещани от компания, свързана с руско-грузински  милиардер.

Изданието твърди, че  офшорната  фирма "Score Trade", заедно с друга фирма с бизнеси в България са гарантирали сделката.  Конкретни документи, обаче не се публикуват. Справка в търговския регистър показва, че милиардерът има редица фирми в България. Името му се свързва с един от големите молове,както и със столичен пазар.

В отговор на официално запитване от NOVA, екипът на ЧЕЗ-Прага заяви, че е направен международен  доклад, който потвърждава, че целият процес се осъществява по прозрачен начин. Тезата потвърдиха за NOVA и от чешкото Министерство на финансите. Ведомството било получило сериозни уверение от ръководството на компанията- майка, че „Инерком” е платежоспособна компания.

Разберете, зад дружеството-продавач стои чешката държава. За тях е много голям репутационен риск,  ако направят сделка с лице, зад което има неясна собственост. Това е риск за самата страна. За чешката държава”, заяви председателят на Съвета на директорите на „Инерком България”, Милена Стоева.

Към чешката държава се обърнаха от левицата, защото се съмняват, че сделката е обсъждана на ниво премиери. Днес е поискана официална среща с чешкия посланик. А проверката, разпоредена от премиера започна.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари