Червено море е под заплаха от екологична катастрофа

0
Има потенциална опасност от експлозия и разлив на милиони барели петрол край бреговете на Йемен
Има потенциална опасност от експлозия и разлив на милиони барели петрол край бреговете на Йемен

Има потенциална опасност от експлозия и разлив на милиони барели петрол край бреговете на Йемен

Танкерът "Сафер", закотвен край бреговете на Йемен, може да потъне или да експлодира всеки момент, съобщават от ООН пред “Скай Нюз”, цитирана от bTV.

Той съдържа над милион барела петрол и е изоставен през 2015 г.

Сега корабът се разпада и има вероятност да предизвика екологична и хуманитарна катастрофа.

Не искаме Червено море да стане Черно море. Това е древен плавателен съд от 1976 г. Той не само е стар, но и неподдържан. Вероятно ще потъне или експлодира всеки момент”, каза хуманитарният координатор на ООН за Йемен Дейвид Гресли.

Според него дори въпросът „ако“ не важи, а по-скоро „кога“.

Според скорошно моделиране от научното списание Nature Sustainability един нефтен разлив ще отнеме две до три седмици, за да се разпространи чак до Саудитска Арабия, през Еритрея и до Джибути.

Ефектите върху околната среда биха били катастрофални, унищожавайки или увреждайки здрави коралови рифове и защитени крайбрежни мангрови гори.

Петролният танкер за съжаление се намира близо до много, много здрав коралов риф и чисто местообитание и има много видове морски организми. Биоразнообразието е много голямо в тази област, така че ако петролният разлив стигне до водния стълб, много морски местообитания ще бъдат увредени“, каза професор Хишам Наги по екология в йеменския университет Сана.

От ООН дори закупиха танкер, за да започне спасителна операция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари