"Червения Дракон" тръгва по софийските улици

9

Легендарен автобус "Икарус" ще се превърне в атракция

Мнозина от израсналите през 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век с носталгия си спомнят червените "Икарус"-и, с които са ходели на училище, на работа или на гости.

Във времето, когато личният автомобил е бил сравнителен лукс, пътуването с обществен транспорт е бил най-популярният начин за придвижване в София. Автопаркът основно се е състоял от емблематичните унгарски "Икарус"-и, които събират по над 150 души, както и от по-ограничените в приложението си български "Чавдар". Дори и в годините след 90-та, "Икарус"-ът си остава основна част от транспорта на София и се ползва чак до 2015 година, когато от експлоатация са снети последните бройки, работили по линиите 78, 79, 119 и 310.

Сега 8-години по-късно, "Икарус" отново може да бъде видян по улиците на София, но с атракционна цел. Идеята е на общинския съветник Карлос Контрера и експерта Комисията по транспорт в мандат 2019-2023 Марио Евстатиев. Автобусът е реставриран и представен за пръв път през 2021 година в поделение "Дружба" на Столичен автотранспорт ЕАД, като към момента се нуждае от определени технически процедури и инсталиране на озвучителна уредба. По инициатива на експерта Евстатиев, подкрепена от съвета на директорите на дружеството, легендарното возило вече е предислоцирано в гараж "Малашевци", където ще се изпълнят всички необходими операции и ще бъде подготвено за експлоатация с туристическа и атракционна цел.

"Разходките с ретро автобуси, тролейбуси и трамваи са нещо нормално в Европа и привличат все повече почитатели на транспорта. С подобни дейности се осигурява и свежи финансиране за транспортните дружества, а също така се популяризира и пътуването с обществен транспорт. У нас, тази услуга все още не е достатъчно популярна, но се надявам, че с екипът ми и с подкрепата на столичния автотранспорт, ще променим това. Наем на ретро автобус за специален повод, незабравим подарък за рожден ден или тиймбилдинг - за всички тези поводи, една вълнуваща разходка с "Червения Дракон" ( както са наричани Икарус-ите, б.а.) е идеалният избор.", обясни Марио Евстатиев, цитиран от Novini.bg.

Той анонсира също така, че е внесено предложение за коледна ретро линия, която да се движи по вече известния "малък ринг" на столичния център и да тръгва на всеки час между 12 и 17 от пл. Свети Александър Невски, като предложението е на бюрото на кмета Васил Терзиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Гост
    Страхотен е, браво!
  • 6
    1
    Професионалист
    Аз да питам, дали ще може да влиза в центъра на София? Че като го гледам е евро 6:
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари