Червени полярни сияния се появиха в Европа и Северна Америка

0
Това е изключително рядко явление
Това е изключително рядко явление Снимка: EPA / БГНЕС

Това е изключително рядко явление

Тази седмица се наблюдаваха зашеметяващи червени полярни сияния в Европа и Северна Америка. Това е изключително рядко явление, което се дължи на комбинация от фактори, включително силно изхвърляне на маса от короната на Слънцето и геомагнитна буря от клас G2.

Тези красиви светлинни шоута са причинени от заредени частици от Слънцето, които се сблъскват с газовите атоми и молекули в земната атмосфера. Когато тези частици се сблъскат с кислородни атоми на височина между 300 и 400 километра, те отделят червена светлина. Това се случва, защото кислородът е по-малко концентриран на тази височина и изисква повече енергия, за да се възбуди.

Човешкото око е значително по-малко чувствително към червената светлина, отколкото към зелената, което е още една причина червените полярни сияния да се наблюдават толкова рядко. Тази седмица обаче нямаше такива проблеми, а Spaceweather съобщи, че червените светлини са били видими с невъоръжено око чак до Франция.

Тъй като Слънцето увеличава своята активност, докато се приближава към слънчевия максимум през юли 2025 г., би трябвало да наблюдаваме все повече и повече зрелищни небесни шоута от този тип.

Ето някои допълнителни факти за полярните сияния:

  • Полярните сияния се наблюдават най-често в близост до полюсите, където магнитното поле на Земята е най-силно.
  • Полярните сияния могат да се видят в различни цветове, включително зелено, червено, лилаво, синьо и жълто.
  • Цветът на полярното сияние зависи от вида на газовите атоми и молекули, с които се сблъскват заредените частици от Слънцето.
  • Полярните сияния могат да бъдат много ярки и да се движат бързо по небето.

Ако имате възможност да видите полярно сияние, не пропускайте възможността. Това е едно от най-впечатляващите и запомнящи се природни явления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари