Червен и оранжев код за проливни дъждове в половин България

2

От екоминистерството призоваха гражданите да следят прогнозите

През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде интензивна валежна обстановка. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата валежи ще достигнат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - около 80-100 mm.

Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е голям.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов нареди създаване на организация заради метеорологичната прогноза за очаквани обилни валежи. Министърът издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, промяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи.

Препоръчваме на гражданите да вземат предвид прогнозите на синоптиците за възможни опасни явления, които биха могли да настъпят утре и през следващите два почивни дни, гласи съобщението.

Червен код за проливни дъждове е обявен за 10 юни за Смолянска област, показва справка в сайта на НИМХ. Очакваните количества там са между 65 и 100 мм. Оранжев код е обявен за областите Монтана, Враца, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, София и София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Там се очакват валежи от 35 до 66 мм.

Жълт код е обявен за Видин, Плевен, Велико Търново, Сливен и Ямбол с очаквани количества на валежите от 25 до 40 мм.

През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и Централния Предбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигнат до 50-60 mm, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - до 80-100 mm.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 mm, а най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието до 10 mm. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. В по-голямата част от страната преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°, в София около 19°. Валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър: в ниските части от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари