Чернокожата Клеопатра предизвика бурно възмущение в Египет

0
Адвокат дори изпрати официално изявление до прокуратурата с искане достъпът на Netflix да бъде блокиран
Адвокат дори изпрати официално изявление до прокуратурата с искане достъпът на Netflix да бъде блокиран

Адвокат дори изпрати официално изявление до прокуратурата с искане достъпът на Netflix да бъде блокиран

Сериалът на Netflix за Клеопатра с чернокожа актриса в главната роля предизвика бурно възмущение в Египет и обвинения, че създателите на лентата се опитват да пренапишат историята на страната, като свързват произхода ѝ с чернокожи африканци, съобщи Би Би Си, предаде OFFNews.

Участниците във филмовия проект защитиха решението си с аргумента, че няма исторически консенсус за произхода на Клеопатра.

След като трейлърът на претендиращата за историческа точност поредица "Царица Клеопатра" беше пуснат в Египет миналата седмица, мнозина в страната се обявиха против него, а адвокат Махмуд Ал-Семари дори изпрати официално изявление до прокуратурата с искане достъпът на Netflix в Египет да бъде блокиран. Ал-Семари обвини компанията в нарушаване на медийните закони и насърчаване на афроцентризма, "включително лозунги и закани, целящи изопачаване и унищожаване на египетската идентичност".

Известният археолог и бивш ръководител на египетското министерство на антиките Захи Хавас също се присъедини към гласа му срещу сериала. В интервю за в. "Ал-Масри ал-Йом" той нарече предположението, че Клеопатра може да е била с тъмна кожа, пълна неистина.

"Клеопатра е била от гръцки произход, което означава, че кожата ѝ е била светла, а не тъмна", каза Хавас и добави, че единствените тъмнокожи владетели на Египет са кушитските царе от 25-та династия от 747-656 г. пр. Христа.

"Netflix се опитва да всее смут и объркване, като разпространява невярна и объркваща информация, че тъмнокожи хора са били в началото на египетската цивилизация", заяви археологът и призова обществеността да протестира пред международната стрийминг платформа.

През май ще бъде пуснат четирисериен полудокументален филм за Клеопатра. Известната царица, управлявала Египет от 51 до 30 г. пр. н. е., е изиграна от британската актриса Адел Джеймс.

В трейлъра, пуснат на 12 април, се споменава, че Клеопатра е принадлежала към гръцката династия на Птолемеите. Но след това друг историк казва: "Спомням си, че баба ми казваше: Не ме интересува какво ти говорят в училище. Клеопатра е била тъмнокожа".

По-рано продуцентът Джада Пинкет Смит обясни, че е искала да разкаже историята на Клеопатра, защото "не виждаме и не чуваме често истории за тъмнокожи кралици".

След излизането на трейлъра и възмутената реакция към него, актрисата Адел Джеймс написа в профила си в Twitter: "Ако не харесвате актьорския състав, не гледайте сериала", придружавайки публикацията със скрийншот на обидните коментари, които е получила.

Клеопатра е родена в Александрия, Египет, през 69 г. пр. н. е. Тя е последната кралица от гръкоезичната династия, основана от Александър Велики, Птолемей I.

Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. През последните години от управлението ѝ Египет е завладян от Рим, а самата Клеопатра се самоубива, за да избегне залавянето си.

Коя е била майката на Клеопатра не е напълно ясно: според една от теориите тя е незаконна дъщеря на Птолемей от една от наложниците му, която на свой ред теоретично би могла да бъде египтянка или тъмнокожа, родом от друга част на Африка.

През февруари свързаният с Netflix уебсайт Tudum съобщи, че създателите на филма са избрали мулатката Адел Джеймс за ролята на кралицата, за да отразят "вековния дебат за това към коя раса е принадлежала Клеопатра".

През 2020 г. съобщенията за друг филм за Клеопатра с участието на израелската актриса Гал Гадот, известна с ролята си на Жената чудо в едноименните филми на DC Comics, предизвикаха обществено възмущение. Тогава в социалните мрежи се разгоряха дебати дали Гадот би била подходяща за ролята на египетската царица, предвид това, че според някои цветът на кожата ѝ е твърде светъл.

Впоследствие Гадот коментира ситуацията така: "Опитахме се да намерим македонска актриса, която би била подходяща за ролята. Но тя не се появи, докато аз съм много ентусиазирана за Клеопатра".

"Знаете ли, всеки може да направи този филм - моля, направете го. Аз съм много заинтересована и затова ще направя своя", добави актрисата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари