Ченалова се заканва да проговори

0
Румяна Ченалова остава с парична гаранция от 8 000 лева
Румяна Ченалова остава с парична гаранция от 8 000 лева Снимка: BGNES

Съдийката остава с парична гаранция от 8 000 лева

САС не измени мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова и тя остава парична гаранция от 8 000 лева, предаде БГНЕС.

Съдът гледа мярката по искане на Ченалова да бъде намален размерът на паричната гаранция или алтернативно да се отмени определението на Софийски градски съд и да остане без мярка за неотклонение. Миналата седмица СГС я пусна от ареста под парична гаранция от 8 хиляди лева.

Защитата на Румяна Ченалова посочи днес пред апелативните магистрати, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното й състояние. До САС делото стигна и след жалба от страна на съдийката и след протест на прокуратурата. Държавното обвинение искаше постоянно задържане под стража.

Ченалова е обвинена длъжностно и документно престъпления. За първото в определението си САС говори за постановлението за привличане на обвиняем. Магистратите посочиха, че практически липсва обвинение за длъжностно престъпление.

И пред съда и пред репортерите, Ченалова говори за опит на всяка цена да бъде демонизирана. "Това е моя теза по самото обвинение – твърдят се неща, които не отговарят на истината", каза тя и посочи, че се представят справки за нови обвинения, които е невъзможно да извърши. За папките от вчера, които ВСС прати на главния прокурор, тя посочи, че са във връзка с доклада на съвета, който бе публикуван на сайта му. Тя е изготвила възражение, а доколкото знае и други колеги е имало неверни обстоятелства. Ченалова посочи, че не може да си обясни активността по отношение на нея, отрицателно отговори и на въпроса на кого е станала неудобна.

Според нея ДАНС и прокуратурата са извършили тези проверки. Тя коментира вече дисциплинарни производства, много от които са за смешни неща. "Аз не съм ги коментирала, тъй като не трябва да се коментират, но сега вече ще ги коментирам и ще казвам нещата, които знам, защото очевидно това е начинът. Пратила съм сигнали до ВСС против определени членове на ВСС, които водени от лични подбуди извършват действия, които са меко казано неетични. Поискала съм проверки по Кодекса за етично поведение на българските магистрати", каза тя. Назова поименно Галя Георгиева и каза, че тя не криела отношението си.

Според Ченалова членът на ВСС е занимавала хората с "някаква история, която реално не се е случила, но тя продължава да вярва в нея". "И от там цялото й поведение бе насочено към това вместо да проверява СГС, да проверява мен. Аз нямам лични отношения, тя има неприязън към мен. Аз съм била адвокат, когато тя е била съдия и тя е решила, че аз имам отношение към някакви заплахи, отправени към нея, което абсурдно, защото ако това е така, аз досега щях да бъда осъдена, пък никога не съм си позволявала подобно поведение", заяви Румяна Ченалова.

Тя коментира и изявление на главния прокурор, че дали на някого му е удобно или не, те ще продължат да работят по този начин. "Аз считам, че така не може да се работи. За мен това е вид репресия", каза Ченалова и посочи критиките за квалификациите на обвиненията в съдебните решение, както и че са били представени справки за абсурдни престъпления. "Аз започвам да си мисля, че започва лов на вещици и част от тези вещици са магистрати", заяви Ченалова. Тя говори за работата на прокуратурата, за възможна поръчка от изпълнителната власт "от определени хора, които имат властови икономически позиции". Тя категорично отрече информациите, че е имала лична среща с премиера. На въпроса чии интереси е засегнала, тя отново отговори с намек: "Може би не съм засегнала все още, може би това е причината". Румяна Ченалова отново каза, че са й известни "много неща" и може би някои хора се притесняват за начина на работа на съдебната система.

На репликата защо не е казала тези неща преди, защото сега изглежда като защитна теза тя отговори: Да така изглежда. Само че нали знаете кога човек започва да говори – винаги има едно чувство на страх – тогава, когато загуби всичко, когато е разочарован, когато е огорчен от нещата, когато няма какво повече да губи той тръгва напред. Това е нормално житейско поведение и никой не може да ме упрекне за това. "Нито съм жертва, нито съм светица – имам своите грешки и може би всичко това, което се случва има…", каза тя, но не видя свои грешки по делото "Октопод".

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари