Чатбот праща русенци „за зелен хайвер“

3
Платформата би трябвало да спестява много време и усилия за търсене на информация в документите на Община Русе
Платформата би трябвало да спестява много време и усилия за търсене на информация в документите на Община Русе

Платформата би трябвало да спестява много време и усилия за търсене на информация в документите на Община Русе

Според разработчика ReCheck, „първият български чатбот“, който дава възможност на гражданите да получават лесно и бързо информация от наредбите на общините, вече е наличен онлайн в прототипна версия. Чатботът е захранен с наредбите на Община Русе и би трябвало да демонстрира как изкуственият интелект ще подобри взаимодействието с институциите и ползването на електронни услуги.

Платформата позволява на потребителите да задават въпроси и да получават отговори. По този начин би трябвало да се спестява много време и усилия за търсене в документите налични в сайта на Общински съвет в Русе. Оказва се обаче, че не е точно така, тъй като чатботът дава противоречиви и неточни отговори, лишени от конкретна информация.

Зададохме следния въпрос и получихме съответния отговор:

Въпрос: Как мога да променя адресната си регистрация?

Отговор: Можете да промените адресната си регистрация като подадете заявление на място в детската ясла, след представяне на необходимите документи, доказващи регистрацията в община Русе.

Очевидно наредбите и документите, с които е захранен чатботът, включват само информация, свързана с детските ясли и градини. В този контекст зададохме следващия въпрос, предоставен дори като примерен от разработчика на софтуера:

Въпрос: Как се кандидатства за детски градини?

Отговор: За кандидатстване за детски градини, родителите трябва да подадат заявление за прием в сроковете, определени от Графика на дейностите за прием в първи клас в общинските училища на територията на град Русе.

Въвеждащото изречение на отговора изглежда добре структурирано и създава впечатлението за информираност, но след това възниква противоречие - ние питаме за кандидатстване за детски градини, а чатботът посочва Графика за прием в първи клас в общинските училища. Доколкото сме запознати, детските градини не са училища и в тях няма „първи клас“, а има „първа група“.

Като цяло, идеята за софтуер в помощ на гражданите е добра, но би било добре той първо да бъде тестван и изцяло завършен, преди да бъде предоставен за демонстрация или използване.

Можете сами да се убедите как изкуственият интелект работи съвместно с Община Русе на адрес: https://acc-01.datapond.ai/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    afsfasgf
    виждам до 2 години безчет мисирки без "работа"
  • 11
    4
    До едно
    Не само да се усвоят едни пари. Колко ли е платено за нещо , което не работи, а уж да улесни гражданите. Схемчо е взел нещо.
  • 7
    3
    кой е кмет на град русе
    Кметът на град Русе е отговорен за разполагането на съобщенията и управлението на зелената система на общината. Кметовете на кметствата в Община Русе също имат отговорности по поддържане и опазване на озеленените площи.
  • 12
    2
    Гугъл се справя по-добре
    Кръгла нула е тоя чат бот. Въпрос: Колко процента е местният данък дължим при покупка на мпс? Отговор: Местният данък при покупка на МПС в Община Русе е 5% от МРЗ за час.
  • 21
    1
    Възмутен
    Всички държавни и общински институции, използват фиксирани чатботове. Най -странното е, че и големи, частни компании също ги използват. Фиксираният чатбот, има недобър интерфейс, не запаметява, не разпознава. Общо взето нещо като нищо. Имам чувството, че ги инсталират, само и само да не им звъним по телефоните за информация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари