Чайки предизвикаха хаос на летището във Венеция

0
Летищни служители използваха сокол, за да ги прогони
Летищни служители използваха сокол, за да ги прогони

Летищни служители използваха сокол, за да ги прогони

Едночасово преустановяване на полетите и хаос на летището във Венеция, а причината са чайки, предава Си Ен Ен, цитирана от bTV.

Летище „Марко Поло“ във Венеция, разположено на север от града, е петото най-натоварено летище в Италия и най-голямото в северната част на страната извън района на Милано.

В петък сутрин се наложи полетите между 9:54 часа и 10:45 ч. да бъдат спрени, след като ято чайки се събра в края на пистата.

Двадесет пристигащи полета бяха пренасочени към други летища в Северна Италия - към Тревизо, Верона, Триест и Милано.

За да се справи с проблема, компанията, управляваща летището, задейства стандартната си процедура за борба с чайките.

На място идва соколар, който пуска хищната птица, за да разпръсне ятото от около 200 чайки. Използвани са и „щадящи фауната акустични възпиращи средства“, се посочва в изявление на летището. Соколът успява да се справи със ситуацията и летището се връща към нормалната си работа около 11:20 часа.

Венеция не е единственото летище в района, което има постоянен соколар, тъй като ятата птици могат да бъдат опасни за самолетите.

Известната тревога „сблъсък с птица“, може да доведе до повреди в двигателя и дори катастрофи. Пример за това е фаталната катастрофа през 1960 г. на полет 375, излитащ от Бостън, САЩ.

Може би най-известният инцидент със сблъсък с птици е полетът на US Airways, останал в историята като „чудото на Хъдсън“ през 2009 г. Самолетът удари ято канадски гъски при излитане и екипажът беше принуден да направи аварийно кацане на река Хъдсън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари