Бурята нанесе сериозни щети в русенско

2
Хората от Пет кладенци и собствениците на овощните градини нямат застраховки и загубите за тях ще са огромни
Хората от Пет кладенци и собствениците на овощните градини нямат застраховки и загубите за тях ще са огромни Видео: БНТ

20% от овощните дървета в силистренското село Искра са унищожени от разразилата се буря и градушка преди два дни, разрушени са покривът на църквата и минарето на джамията.

В четири от общините в русенска област, откъдето е минал градоносния облак, реколтата е сериозно пострадала, а на места - и напълно унищожена. Комисии започват оглед на щетите, предаде БНТ.

Работници днес режеха високите борове, които се пречупиха от силния вятър и паднаха върху детската градина в село Баниска. В нея за щастие не е имало деца, тъй като в момента се ремонтира. Бурята е отнесла и керемидите на кооперацията. От ураганния вятър щети има във всеки двор.

Виолета Сашева: Портата ми хвръкна, чак до оградата на детската градина.

Стопаните в село Пет кладенци казват, че са разчитали на градините си, за да изкарат нещо към пенсиите си, но надеждите им били изгубени от градушката.

Радка Цонкова, кметски наместник на с. Пет кладенци: Страхотна ситуация, все едно края на света… Имаме хора, които поддържат овощни градини, казаха, че при тях реколта просто няма да има за тая година.

Митко Митев: Дървета, ягоди, лук, грах имаше насаден. Всичко е унищожено.

Хората от Пет кладенци и собствениците на овощните градини нямат застраховки и загубите за тях ще са огромни. От кметството на Община Две могили се надяват комисията по бедствия и аварии да отпусне средства за възстановяване на щетите.

На помощ се надяват и в силистренското село Искра. 200 квадрата от покрива на училището е напълно унищожен, но е повредена и останалата конструкция. Макар и да има застраховка, средствата няма да стигнат за пълното възстановяване на училището. Бурята е отнесла и ламаринените покриви на кравеферма и производствен цех, които са изпочупили керемидите и комините на съседните къщи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес се опитах да тичам на пътеката 10 минути, но на 7-та дойде охраната на Кауфланд и ме свалиха от касата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук