Бургас с проекти за над 10 милиона лева по рибарската програма

0
Бургазлии се надяват, че проектите наистина ще облагородят градското пространство около морето
Бургазлии се надяват, че проектите наистина ще облагородят градското пространство около морето Снимка: Дрон Бургас

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието

От тях близо 7 млн. лв. са за 12 проекта по ПМДР за инвестиции в аквакултурите, лодкостоянки, а също и за преработка на продукти от риболов и аквакултури. Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Бургас-Камено“ е одобрена да изпълни стратегия за водено от общностите местно развитие като вече са стартирани проекти. Общият бюджет по нея е над 3 млн. лв.

За модернизиране и реклама на рибарско селище „Ченгене скеле“ са в ход три проекта по ПМДР на обща стойност над 2.6 млн. лв. Засега от тях са изплатени 430 000 лв. Те ще послужат за изграждането на лодкостоянка, която да обслужва рибарите и подпомага техните дейности. Целта на другите 2 проекта е да се създаде етнографски комплекс, чрез който да се популяризира местността. Припомняме, че заради пандемията от COVID-19 рибарският сектор бе подкрепен с над 17 млн. лв., като бяха отворени приеми по три извънредни мерки от Програмата.

Приемът на проекти по тях приключи в петък (3 юли). По мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност” има 100 % усвояемост. Подадените 77 проекта са на стойност малко над 2 млн. лв. Приемите за другите две мерки за подкрепа на производителите на риба и преработвателните предприятия са удължени с едни месец – до 4 август 2020 г. По мярка 2.6 „Подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” са подадени 51 проекта на стойност 2,3 млн. лв.

Стойността на подадените 24 проектни предложения по мярка 5.4 „Подкрепа за преработвателни предприятия на продукти от риболов и аквакултури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ възлиза на близо 2 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари